Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.12.2013.
05:23
D. Joksić - Vesti A

Mladi Skopljanac kompjuterski genijalac

Dugokosi, četrnaestogodišnji dečak iz Makedonije, Marko Čalasan se našao na šestom mestu liste 50 najpametnijih tinejdžera u celom svetu. Listu je kreirala organizacija Best Schools, a pored njega, jedino se još 13-godišnji Ainan Selest iz Singapura našao u prvih 10 najpametnijih tinejdžera u svetu koji nisu iz SAD. Prvi na toj listi je Džek Andraka iz Amerike, koji je sa 16 godina napravio senzor koji traži hemikalije u krvi i lekarima pomaže pri otkrivanju raka pankreasa.

Marko Čalasan, šesti najpametniji tinejdžer u svetu
 


I njegov dve godine mlađi kolega iz Makedonije, Marko Čalasan je čudo od deteta. On je najmlađi Majkrosoftov sistem inženjer u svetu. Tu titulu je stekao sa osam godina. Trenutno poseduje 12 sertifikata Majkrosofta i jedan Cisco sertifikat. Prvi je dobio sa samo šest godina starosti.


Roditelji dugokosog genijalca iz Skoplja, majka Radica i otac Milan, objašnjavaju da je njihovo dete naučilo da čita i piše još sa dve godine, a engleski jezik je tečno pričao sa četiri godine.


U osnovnoj školi "Blaže Koneski" u skopskom naselju Aerodrom, Marko osnovcima od osam do 11 godina predaje osnove kompjutera. Trenutno govori tri jezika, a uči četvrti. Želja mu je da piše udžbenike iz informatike za sve korisnike, od početnika do eksperata.


- Informatici u školama se ne posvećuje dovoljna pažnja. Kada bih ja bio profesor, predavao bih sve predmete, ali bih informatiku primenjivao i u hemiji i fizici da se bolje nauče - kaže Marko.

Marko sa ocem Milanom


 

Školski udžbenik

Pre tri godine šesti najpametniji tinejdžer u svetu je napisao knjigu o celom toku procesa vezanog za instalaciju operativnog sistema Njindonjs 7. Ovaj udžbenik na 305 stranica trenutno se koristi po školama u Makedoniji.

Marka je, sa nepune dve godine, kompjuterima zarazio njegov otac Milan, stručnjak za informatičku tehnologiju. Njegovi roditelji čine sve da bi svom mezimcu obezbedili sve potrebne uslove za pravilan rast i razvoj. Paze na njegovu ishranu i zdravlje, na slobodno vreme, a podsećaju ga i na njegove svakodnevne obaveze, mada ga je, za razliku od ostale dece, zbog njegove genijalnosti Ministarstvo obrazovanja oslobodilo redovnog pohađanja nastave, pa sada predmete polaže kao student.


Marko ima ogroman potencijal, a njegova dostignuća su više nego frapantna. Kada je imao nepunih sedam godina bez problema je rešavao testove inteligencije nemenjene srednjoškolcima, pa su roditelji odlučili da u jednoj od najpoznatijih kompjuterskih škola u Skoplju provere i verifikuju znanje sina. Još tokom prvih testiranja se pokazalo da je Marko čudo od deteta koje je bez problema rešavalo sve testove.


Njegova najveća želja je da dalje školovanje nastavi u nekoj školi za nadarenu decu u SAD, jer takvih u Makedoniji nema.


- Ja bih najviše voleo da radim za Majkrosoft, a Amerika je moja omiljena destinacija zbog razvijene tehnologije. U moju zemlju kasno stiže ta tehnologija. Zato bih voleo da živim i učim u Americi, pogotovo u Redmondu, jer je tamo glavna kancelarija Majkrosofta - veli mali Marko.

Petak 27.12.2013. 07:39
Иначе, Ћаласани су пореклом из Херцеговине. Мали Марко се задесио у Скопљу а од малена машта о Америци. Шта рећи? Свако добро Марко! Бежи у мајчину, сигурно ће ти бити боље. Тамо ћеш моћи да радиш на себи и за себе уместо да се овуда клатараш под ротацијама као малоунме велможе овдашње.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online