Petak 27.12.2013.
05:23
D. Joksić - Vesti

Mladi Skopljanac kompjuterski genijalac

Marko Čalasan, šesti najpametniji tinejdžer u svetu
 


I njegov dve godine mlađi kolega iz Makedonije, Marko Čalasan je čudo od deteta. On je najmlađi Majkrosoftov sistem inženjer u svetu. Tu titulu je stekao sa osam godina. Trenutno poseduje 12 sertifikata Majkrosofta i jedan Cisco sertifikat. Prvi je dobio sa samo šest godina starosti.


Roditelji dugokosog genijalca iz Skoplja, majka Radica i otac Milan, objašnjavaju da je njihovo dete naučilo da čita i piše još sa dve godine, a engleski jezik je tečno pričao sa četiri godine.


U osnovnoj školi "Blaže Koneski" u skopskom naselju Aerodrom, Marko osnovcima od osam do 11 godina predaje osnove kompjutera. Trenutno govori tri jezika, a uči četvrti. Želja mu je da piše udžbenike iz informatike za sve korisnike, od početnika do eksperata.


- Informatici u školama se ne posvećuje dovoljna pažnja. Kada bih ja bio profesor, predavao bih sve predmete, ali bih informatiku primenjivao i u hemiji i fizici da se bolje nauče - kaže Marko.

Marko sa ocem Milanom


 

Školski udžbenik

Pre tri godine šesti najpametniji tinejdžer u svetu je napisao knjigu o celom toku procesa vezanog za instalaciju operativnog sistema Njindonjs 7. Ovaj udžbenik na 305 stranica trenutno se koristi po školama u Makedoniji.

Marka je, sa nepune dve godine, kompjuterima zarazio njegov otac Milan, stručnjak za informatičku tehnologiju. Njegovi roditelji čine sve da bi svom mezimcu obezbedili sve potrebne uslove za pravilan rast i razvoj. Paze na njegovu ishranu i zdravlje, na slobodno vreme, a podsećaju ga i na njegove svakodnevne obaveze, mada ga je, za razliku od ostale dece, zbog njegove genijalnosti Ministarstvo obrazovanja oslobodilo redovnog pohađanja nastave, pa sada predmete polaže kao student.


Marko ima ogroman potencijal, a njegova dostignuća su više nego frapantna. Kada je imao nepunih sedam godina bez problema je rešavao testove inteligencije nemenjene srednjoškolcima, pa su roditelji odlučili da u jednoj od najpoznatijih kompjuterskih škola u Skoplju provere i verifikuju znanje sina. Još tokom prvih testiranja se pokazalo da je Marko čudo od deteta koje je bez problema rešavalo sve testove.


Njegova najveća želja je da dalje školovanje nastavi u nekoj školi za nadarenu decu u SAD, jer takvih u Makedoniji nema.


- Ja bih najviše voleo da radim za Majkrosoft, a Amerika je moja omiljena destinacija zbog razvijene tehnologije. U moju zemlju kasno stiže ta tehnologija. Zato bih voleo da živim i učim u Americi, pogotovo u Redmondu, jer je tamo glavna kancelarija Majkrosofta - veli mali Marko.

2024 © - Vesti online