Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.07.2015.
20:38
Tanjug A

I Slovenci odustali od "Oluje"

Slovenačka vojska neće učestvovati na vojnoj paradi u Zagrebu povodom obeležavanja 20. godišnjice hrvatske vojne operacije "Oluja", odlučila je danas vlada u Ljubljani nakon što se ispostavilo da je od svih članica NATO samo Slovenija pristala da učestvuje u tom događaju.

militaryphotos.net.
Slovenci ne učestvuju na paradi u Hrvatskoj

- Biće to ceremonija posebnog tipa gde prisustvo slovenačke vojske nije pogodno - rekao je premijer Miro Cerar i dodao da će još razmisliti o tome da li će tome prisustvovati "civilni predstavnik" Slovenije, prenela je agencija STA.

Cerar je naveo da je došlo je do nesporazuma pošto su početne informacije ukazivale da će parada 4. avgusta u Zagrebu biti održana u okviru NATO, što se ispostavilo kao netačno.

Promena stava usledila je samo dan nakon što je ministarstvo odbrane Slovenije potvrdilo za STA da će Slovenija poslati deset gardista i tri aviona Pilatus.

Ova parada je "osetljivo spoljnopolitičko pitanje" u međunarodnim odnosima u Jugoistočnoj Evropi koja je od strateškog značaja za Sloveniju, navedeno je u saopštenju slovenačke vlade nakon današnje sednice.

- Imajući u vidu da ni druge savezničke zemlje - kao što su SAD, Velika Britanija i Mađarska - neće učestvovati, ne postoji nijedan razlog da Slovenija pošalje svoje vojnike - rekao je ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Na pitanje da li je odluka o učešću slovenačke vojske na paradi u Zagrebu greška ministra odbrane Andreja Katiča, Erjavec je rekao da "ne želi da priča o greškama i da je jedino odluka vlade važna".

Hrvatski "Jutarnji list" preneo je juče da je Slovenija jedina zemlja koja je odlučila da pošalje svoje vojnike na paradu u Zagrebu.

Godišnjica "Oluje" je dan velike žalosti za Srbiju jer je u toj akciji hrvatske vojske ubijeno više hiljada Srba, a stotine hiljada proterano, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za B92 i dodao da je učešće stranih vojski u njenom obeležavanju neprikladno.

On je zahvalio zemljama koje su odustale od učešća u paradi u Zagrebu kao što su Italija, Mađarska, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Rumunija jer, kako je rekao, ne žele da unose dodatnu nestabilnost u region.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.07.2015. 21:26
Austrijski konjusari??!!hahhaa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online