Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
15:32
Srna A

BiH: Turci su prava raja, a Rusi mnogo podržavaju Srbe

Elvir Čamdžić, spoljnopolitički savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, zadovoljan je ulogom koju je Turska preuzela u odnosu na BiH i navodi da bi bila pozdravljena i veća uloga Rusije ako bi Moskva odustala od bezuslovne podrške Srbima - prenosi "Frankfurter algemajne cajtung".

U BiH zadovoljni angažmanom Turske na Balkanu: Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu (u sredini), po tvrdnjama iz BiH, uz kolege iz Srbije Vuka Jeremića (levo) i BiH Svena Alkalaja, okončao sukobe nekadašnjih ratnih protivnika
 

Turska se uspešno trudi da bude što više prisutna u BiH - bivšoj osmanlijskoj provinciji, ali njeni odnosi dobri su samo sa Bošnjacima, dok Srbi i Hrvati ne gledaju pozitivno na akciju Ankare, piše list.

Elvir Čamdžić nema razumevanja za kritičke stavove zbog turskog angažmana u BiH. On je nedavno na jednoj konferenciji u organizaciji nemačkog Aspen instituta rekao da "istorijsi i kulturološki, Turska bolje razume regiju nego većina drugih, ako ne bolje i od svih država EU, te da je samim tim sasvim logično da je Turska preuzela ovu ulogu".

Čamdžić je rekao da bi u Sarajevu rado pozdravili i veću ulogu Rusije u BiH, ako bi se Moskva odrekla dosadašnje bezuslovne podrške Srbima u BiH.

List navodi da je turskom ministru inostranih poslova Ahmetu Davutogluu nedavno pošlo za rukom da tokom pet susreta sa svojim kolegama iz BiH Svenom Alkalajem, kao i Vukom Jeremićem iz Srbije, okonča dugogodišnji spor između nekadašnjih ratnih protivnika.

Međutim, dobri odnosi Ankare prema BiH počinju i završavaju kod Harisa Silajdžića i njegove stranke. Turci skoro da ne neguju odnose s bosanskim Hrvatima i Srbima, prenosi Radio "Dojče vele".

Švedski ministar inostranih poslova i bivši visoki predstavnik u BiH Karl Bilt nedavno je upozorio na opasnost ovakvog jednostranog pristupa:

"Predložili smo turskom premijeru da ne ide samo u Sarajevo - u Sarajevu su vrata već otvorena, već da ode i u Banjaluku kako bi doprinio pomirenju u zemlji", izjavio je Bilt.

Međutim, moguće je da Turska svoju ulogu u BiH drugačije shvata. U poslednje vreme stalno se govorilo o tome da bi Bošnjaci, ako budu ostavljeni na cedilu, formirali neku vrstu kalifata po ugledu na Iran ako bi Evropa dozvolila raspad BiH - ocenjuju njemački mediji.

Takvi scenariji, istina, nikada nisu bili realni, čak i u vreme najveće nevolje tokom ratnih godina, kada većina bosanskih muslimana nije pokazivala naklonost prema radikalnoj interpretaciji islama, što su na svojoj koži osetili neki arapski borci koji su se borili na strani Bošnjaka.

"Ipak, zaista postoji neevropska država čiju bi blizinu potražili Bošnjaci ako dođe do raspada BiH. Ta država je Turska", piše "Frankfurter algemajne cajtung".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online