Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 13.02.2014.
14:03
Ž. Marković - Vesti A

Turci opet "mirotvorci"

Nakon Srbije i Hrvatske, i Turska se uključila u pokušaje rešenja krize u BiH nastale zbog građanskih demonstracija u bošnjačkim delovima Federacije BiH.

Bekir Izetbegović sa turskim šefom diplomatije
 


Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu juče je boravio u Sarajevu gde je poručio da je jedan od prioriteta njegove zemlje "očuvanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i blagostanja u BiH". Zanimljivo je da zbog Davutogluovog dolaska u Sarajevu se nisu mogli čuti žestoki komentari na mešanje Turske u unutrašnja pitanja BiH, kao što je to bio slučaj pre nekoliko dana sa Srbijom i Hrvatskom kada su se lideri SDS-a i SNSD-a Mladen Bosić i Milorad Dodik sastali sa Aleksandrom Vučićem, odnosno kada je hrvatski premijer Zoran Milanović posetio Mostar.

Brojni političari tada su optužili Zagreb i Beograd da narušavaju odnose sa Sarajevom, a bilo je i neprimerenih komentara poput onog koji je izrekla rediteljka Jasmila Žbanić, koja je premijeru Milanoviću poručila "Marš kući!" Režiserku koja je za film "Grbavica", koji govori o silovanim Bošnjakinjama, dobila Zlatnog medveda u Berlinu, građani su juče masovno prozivali po veb-portalima i društvenim mrežama i tražili da i Davutogluu pošalje istu poruku kao i Milanoviću.

Glumi naivnost

Ahmet Davutoglu izjavio je da je pozitivno to što protesti u BiH nemaju nikakvog etničkog niti verskog predznaka. On je pozvao sve na suzdržanost u tom pogledu, upozoravajući da pojačavanje napetosti u BiH može dovesti do opasnosti i rizika za BiH i celi region. Sasvim je sigurno da iskusni diplomata kakav je Davutoglu ne može biti neobavešten pa da ne zna da se demonstracije održavaju samo u bošnjačkim delovima FBiH, dok su hrvatski delovi tog entiteta i Republika Srpska mirni. Po rečima upućenih, i ovo se može tumačiti kao jedan od pokušaja da se bošnjačko proleće prekrsti u bosansko.

To se nije dogodilo, ali je Davutoglu dolazak u Sarajevo iskoristio da poruči da Turska i nadalje na svim nivoima - bilateralnom, multilateralnom i svim platformama bilo gde u svetu - spremna da pomogne na planu očuvanja stabilnosti BiH na dobrobit svih njenih građana i naroda.


- Važno je da svi politički lideri u BiH znaju da su svi na istom brodu i da je važno da svi zajednički rade na tome da taj brod uspešno plovi. Svaka zemlja prolazi kroz krize. U vašim rukama je volja i želja da se te teškoće prebrode. Vi ste imali teške ispite u 90-im godinama i budite oprezni, nemojte nasedati na provokacije i budite svoji. Svi Bosanci i Hercegovci, svi Bošnjaci, Hrvati, Srbi i svi ostali su ti koji će graditi ovu zemlju i njenu budućnost - rekao je Davutoglu nakon razgovora sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.


On je juče u Sarajevu odvojeno razgovarao i sa preostala dva člana Predsedništva, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem i sa ministrom spoljnih poslova Zlatkom Lagumdžijom.


Sagovornik "Vesti" iz vrha vlasti BiH rekao nam je da je dolazak Davutoglua organizovao lično Izetbegović koji ima dobre veze sa Turcima već godinama. Po rečima našeg izvora reč je o pokušaju da se Turska uvuče kao medijator i pokuša da pomiri elemente bošnjačke političke scene koji su se tokom demonstracija zavadili.


- Sasvim je jasno da su demonstracije iskorišćene za političke obračune unutar bošnjačkog korpusa. Turskoj takvo stanje ne odgovara, a i ranije se dešavalo da mire njihove zavađene partije - kaže naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.02.2014. 14:28
Samo su jos naravno i ovi "pametnjakovici" falili...da nisu harali, zarili i palili u proslosti ne bi bilo danas ovih problema. Kurdima nedaju ni pedlja zemlje i niko ih zbog toga ne kritikuje...ovde bi srpsku zemlju da poklanjaju u potpunosti bosnjacima...e nece to moci Turci!
Četvrtak 13.02.2014. 14:12
o turci,podoodlajte mi sabana.
Četvrtak 13.02.2014. 17:11
Ne vidim u poseti ovog turcina nista lose. Muslimanskoj strani barem dolaze na noge a ne kao neki nasi sto idu po pamet u Beograd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online