Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.07.2015.
13:52
Srna A

"Linč Vučića je pokušaj velikih sila da Balkan uvedu u novi rat"

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić izjavio je da je očito da strani centri moći nastoje do krajnosti radikalizovati prilike u BiH i primenom različitih psiholoških operacija njene narode guraju na ivicu građanskog rata.

Reuters
Srebrenica postala seo igara velikih sila

Ćeranić naglašava da je linč premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Potočarima trebalo da bude uvod u ratne sukobe koji bi zapalili Balkan.

On je rekao da svaki događaj koji ima značajniju političko-bezbjednosnu konotaciju treba posmatrati u kontekstu regionalnih pa i geopolitičkih prilika. Jedino na taj način, kaže on, događaj poput pokušaja linča premijera Vučića u Potočarima, može biti pravilno objašnjen.

Ćeranić dodaje da je u tom kontekstu prva asocijacija britanska rezolucija o Srebrenici koja, zahvaljujući ruskom vetu, nije usvojena u Savjetu bezbednosti UN.

- Britanci su bili neverovatno uporni, nudili su više verzija rezolucije i Ruse, koji su prvenstveno nameravali da pretnjom vetom spreče stavljanje rezolucije na dnevni red sednice Saveta bezbednosti, primorali da veto i upotrebe. Ali, zašto je Britancima toliko bilo stalo da rezolucija o Srebrenici bude usvojena, koji su im ciljevi bili, koje efekte su htjeli postiću? Odgovor, kao i obično, nudi 'trag novca' - ocenjuje Ćeranić.

Nakon što su ruski privrednici, kaže on, uvažavajući sugestiju predsednika Rusije Vladimira Putina, povukli deo novca iz britanskih banaka, a reč je o sumi od 174 milijarde dolara, Britanija se našla pred finansijskim krahom ravnom onom iz 2008. godine.

- Kako bi se sprečio bankrot, ponovo kao i 2008. godine, angažovana je Sanela Dženkins s namerom da odobrovolji kralja Salmana da uloži milijarde dolara u britanske banke, i tako predupredi finansijski krah. A šta bi Dženkisova u kontaktima sa saudijskim kraljem, kojeg poznaje još dok je bio šef obaveštajne službe kralja Fahda, kao protivuslugu za finansijsku pomoć mogla ponuditi nego širenje saudijskog uticaja u srcu Evrope, odnosno na teritoriji BiH koji se najlakše može postići radikalizovanjem prilika - ističe Ćeranić.

U tom kontekstu, dodaje on, treba posmatrati biritansku inicijativu za usvajanje rezolucije o Srebrenici, ali i hutbu kojom je u petak, dan uoči skupa u Potočarima, glavni imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović Muderis pozvao na "uništenje" lobista protiv rezolucije o Srebrenici i njihovih porodica, kao i "entiteta sazdanog na zločinu i genocidu".

- Ta džamija je pod ingerencijom Saudijske Arabije i ima eksteritorijalni status. Muderis za svoj rad ne odgovara reisu Kavazoviću, već starješinama iz Saudijske Arabije. Tako se otvara prostor za staru priču o vehabijskoj ideologiji i svim bezbjednosnim implikacijama koje su njeni sljedbenici stvorili u BiH - zaključuje Ćeranić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.07.2015. 16:23
Не знам да ли је смешно или тужно! Ко би још заратовао због изд-ајника Вучића?! Па нико у Србији не би прстом мрднуо због њега!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online