Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.07.2015.
15:15 >> 16:16h
Tanjug A

"Orićeva vojska pokušala da zatre Srbe u Srebrenici. Samo na današnji dan zaklali 69"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je da će srpske žrtve, koje su pre 23 godine ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića, naći svoj mir kada Orić bude odgovarao za zlo koje je počinio.

Tanjug
Vulin: Srpske žrtve, koje su pre 23 godine ubile snage pod komandom Nasera Orića, naći će svoj mir kada Orić bude odgovarao za počinjeno zlo

Danas se navršava 23 godine od ubistva 69 srpskih civila u srebreničkim selima Zalazje, Sase, Biljaca i Zagoni. Kako je rekao Vulin, muslimanske snage pod komandom Orića, koristeći zaštićenu zonu UN Srebrenicu, pokušale su da zatru Srbe u Srebrenici i srednjem Podrinju.

- Na današnji dan zaklali su 69 srpskih civila. Ubijeni su na pravoslavni praznik Petrovdan, kao što je Naser Orić sa muslimanskim jedinicama ubijao i na Božić i na Srpsku novu godinu - naveo je Vulin u pisanoj izjavi Tanjugu.

Kako kaže, kao i pre 23 godine, kada je koristio zaštitu UN, Naser Orić i danas koristi zaštitu dela međunarodne zajednice.

Pred očima sveta, sasvim ravnodušnog prema srpskim žrtvama, dodao je ministar, zločini nad Srbima ostaju bez kazne, a porodice žrtava bez utehe u saznanju da je pravda stigla zločince.

- Svaka godina koja prođe bez kazne za ubice je za porodice pobijenih još jedna godina ponovljenog ubijanja njihovih najmilijih. Svi pobijeni Srbi imaju imena baš kao što i komadant njihovih ubica ima ime. Kada Naser Orić bude odgovarao za zlo koje je počinio i pobijeni Srbi će naći mir - istakao je Vulin.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića upale su 12. jula u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena. Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Identifikovani su i sahranjeni godinu dana kasnije, na Petrovdan 2012. Posmrtni ostaci dva nestala Srbina pronađeni su i sahranjeni ranije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online