Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.07.2015.
12:15
Tanjug A

Iz Potočara odjekuje "to je genocid, to je genocid..."

Gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković na komemoraciji povodom 20 godina od zločina u Srebrenici rekao je da je to bio "genocid i najveći zločin posle holokausta", da su u njemu nestale čitave porodice bosanskih muslimana, ali da se prvi put u istoriji događa da se traga za svakom pojedinačnom žrtvom, da se svakoj žrtvi vraća identitet. Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc ponovio je da se Srebrenici dogodio genocid i da je to bio rezultat namerno smišljenog plana na najvišem niovu.

Tanjug
Serž Bramerc

Srebrenica zbog toga postaje simbol civilizacije, rekao je Duraković koji je zapitao da li bi "bilo bolje da smo bili agresivniji, da li bi nas svi bolje shvatili kada bi imali razloga da nas se boje", a zatim dodao da odgovor na to uvek pronađe kad dođe u Potočare.

- Tada shvatim da smo dobro izabrali, ljubav umesto mržnje, pravdu umesto nepravde, život umesto smrti. Ostali smo svoji, jednostavni ljudi, kao što su to bili naši voljeni, ostali smo čovečni - rekao je Duraković.

Bramerc: Mladić i Karadžić su zlo

ramerc je u obraćanju u Potočarima rekao da je genocid u Srebrenici činjenica koja je više puta dokazana i dodao da "poricanje genocida predstavlja iskrivljeno prikazivanje činjenica i predstavlja uvredu za žrtve".

On je istakao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić dve osobe koje predstavljaju mržnju i zlo koje je dovelo do genocida. Prema njegovim rečima konačno su dovedeni pred sud.

- Moramo pomoći žrtvama da izgrade svoje živote... potrebno je da se mnogo toga u tom cilju uradi uključujući i kompenzaciju. Prihvatanje istine prvi je korak ka poverenju - istakao je Bramerc.

Meron: Čast mi je bila da donesem presudu

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron rekao je da je imao čast da predsedava tim sudom prilikom donošenaj presude u žalbi protiv Radislava Krstića i poručio da je u Srebrenici počinjen genocid i da niko nema pravo da negira taj zločin.

- Snage bosanskih Srba su počinili genocid... Oni su svim zarobljenim muškarcima, vojnicima, civilima, starim i mladim, oduzeli lične stvari i dokumenta, smišljeno i metodično ubijali isključivo na osnovu njihove pripadnosti i identiteta - pročitao je Meron deo jedne od presuda.

Citirajući presudu, rekao je da su snage bosanskih Srba znale kada su su upustile u taj genocidni poduhvat da će to ostati trajna rana muslimana, a da će odgovorni nositi ovu stigmu i da će ona služiti kao upozorenje za budućnost svima koji pomisle da ponove nešto tako gnusno.

- Ne smemo zaboraviti da sudske presude ne leče duboke rane nanesene zločinima koji su pocicnjeni u Srebrenici. Sudske presude ne vode pomirenju - rekao je Meron i dodao: - Moramo odati i počast brojnim muškarcima koji su od strašnih događaja 95. učinili toliko toga da krenemo napred i da nikada ne zaboravimo prošlost.

Incko: Nema loših naroda, samo loših pojedinaca

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko izjavio je u Potočarima i ove godine ljudi okupili da se sete svih nevino ubijenih, jer "ako ih zaboravimo to bi bilo kao da ih ponovo ubijamo".

- U Srebrenici se desio genocid , to je činjenica koja je dokazana i nijedna rezolucija to ne može promeniti. Došli smo da kažemo istinu koja se desila ovde, jer samo nas istina može dovesti do pomirenja. Došli smo i da zahvalimo onima koji su zaustavili rat - rekao je Incko.

On je poželeo da ovaj vek bude vek mira, poručivši da nema loših naroda, već samo loših pojedinaca.

Vujanović: I mi osuđujemo genocid

Tanjug
Vujanović se pridružuje optužbama

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da njegova država osuđuje zločin koji se pre 20 godina dogodio u Srebrenici i pozvao sve kako bi nesporazumi na ovim prostorima postali prošlost.

- Mi iz Crne Gore smo uvek imali jednak odnos prema genocidu u Srebrenici. I naša Skupština donela je deklaraciju kojom se osuđuje genocid - podsetio je Vujanović.

Prema njegovim rečima, Srebrenica je večna bol i opomena za čitavo čovečanstvo kako se takav zločin više nikada ne bi dogodio i kako bi se iz njega izvukle pouke za budućnost.

Pahor: Građani BiH ključni za pomirenje

Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je povodom 20. godišnjice masakra u Srebenici, da se prošlost ne može menjati, ali zato budućnost može.

- Budućnost traži bar dve stvari. Prvo su pomirenje i oproštaj. Znam da je to teško, ali to je jedina alternativa. Drugo je jasna evropska perspektiva BiH – rekao je Pahor i dodao da pomirenje mogu postići samo građani BiH, a međunarodna zajednica tu ne može puno pomoći.

POVEZANE VESTI

Subota 11.07.2015. 12:29
Из Поточара одјекује : " то је геноцид , то је геноцид " . Али ми знамо да је то ЛАЖ и да је то чиста ЛАЖ .У Босни рат су изазвали муслимани убиством Србина на Српској свадби .САД су потплатили муслимане да почну рат .САД су потплатили и шииптаре и хрвате да почну рат .Српски народ се бранио као и у Први и у Други светски рат .Зашто се не затражу имена и презимена погинулих муслимана и њихове адресе . Одмах би се доказала да многи муслимани имају свој гроб а живи су .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online