Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 11.07.2015.
09:15 >> 09:37h
Tanjug A

Vučića dočekuju ratne zastave BiH i majice "genocid"

U Memorijalni centar Potočari dva sata pred početak obeležavanja 20 godina od teškog ratnog zločina nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici pristiže sve veći broj građana, a komemoraciji će prisustvovati veliki broj stranih delegacija i zvaničnika, uključujući i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Tanjug/AP
Očekuje se nekoliko desetina hiljada ljudi u Srebrenici

Saobraćaj na putu od Srebrenice do Bratunca je usporen zbog velikog broja automobila, kao i građana koji pristižu na komemoraciju, na kojoj se očekuje prisustvo više desetina hiljada ljudi.

Atmosfera je mirna, a o bezbednosti građana brinu pripadnici policije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH), čije je prisustvo u velikom broju primetno oko Memorijalnog centra Potočari.

U njegovoj okolini građani mahom nose majice sa natpisima "Genocid u Srebenici", među njima ima i pojedinaca u maskirnim uniformama sa bošnjačkim obeležjima, i "ratnim" bošnjačkim zastavama.

Vučić: Moja ruka je pružena

Aleksandar Vučić je u pismu javnosti pred polazak u Srebrenicu izjavio je da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se pre 20 godina dogodio i gnuša se onih koji su u njemu učestvovali.

"Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve poltike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu", poručio je Vučić.

Brojne novinarske ekipe iz BiH, regiona, i evropskih država, odnosno više od 800 akreditovanih predstavnika medija, od jutros prenose događanja u Memorijalnom centru Potočari. Više od 30 reportažnih kola parkirano je još u petak ispred ulaza u Centar, gde je kasno posle podne održana ceremonija prenosa tabuta iz Memorijalne sale na groblje.

Kako je programom predviđeno, očekuje se dolazak velikog broja zvaničnika, koji će se u memorijalnoj sali, u kojoj se održava izložba fotografija "Srebrenica-Potočari 1995.-2015.", upisati u knjigu žalosti. U svečanom delu komemoracije predviđeno je obraćanje 17 govornika, među kojima će biti predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton, kao i član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Prisutnima će se obratiti glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsednik tog Suda Teodor Meron, kao i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, zamenik generalnog sekretara UN Jan Eliason, šef holandske diplomatije Bert Kenderf i saudijska princeza Nur.

Komemorativna svečanost počinje u 10.30, a posle toga će biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 srebreničkih žrtava identifikovanih u poslednjih godinu dana.

POVEZANE VESTI

Subota 11.07.2015. 10:10
Извињавам вам се у име непознатог Србина којег сам извукао из Саве, главе разбијене маљем. Извињавам вам се у име 154 Србина одсечених глава, широм Босне, које је Др Станковић обдуковао. Извињавам вам се у име старице рођене 1920. чију сам главу сликао у рукама др Станковића. Извините због 132 мртва Србина, који би дошли да се извине, које сам сликао у Мркоњић граду. Извините због Јасеновца, Прибиловаца, Јадовна; извините у име остатака покл/аног народа који је морао да напусти своја спаљена огњишта.
Subota 11.07.2015. 10:12
Десет хиљада Срба је убиј/ено у Сарајеву. Уби/јали су Цацо, Јука, Ћела, Кинез, Кимина и свакакав олош у насељима које су контролисали. Највећи део организатора, на челу са Алијиним Бакиром, је у власти и редовно на тв екранима траже „ резолуцију о Сребреници“. Траже да се свим Србима натакне легално омча за вјеки вјеков. Извините уважене нене, даиџе и амиџе шездесет посто ваших злочинаца је познато. На најмонструзније начине убијали нејач по Сарајеву. Мали број је симболично осуђен или проглашен лудим.
Subota 11.07.2015. 09:38
Gosp. Vucic zna sam ,jer ´90ti njegova stranka bila umesan u rat bivse-yu. Ali dragomije sto vidi daje bio pogresna politika ´90 sti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online