Subota 11.07.2015.
09:15 >> 09:37h
Tanjug

Vučića dočekuju ratne zastave BiH i majice "genocid"

Tanjug/AP
Očekuje se nekoliko desetina hiljada ljudi u Srebrenici

Saobraćaj na putu od Srebrenice do Bratunca je usporen zbog velikog broja automobila, kao i građana koji pristižu na komemoraciju, na kojoj se očekuje prisustvo više desetina hiljada ljudi.

Atmosfera je mirna, a o bezbednosti građana brinu pripadnici policije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH), čije je prisustvo u velikom broju primetno oko Memorijalnog centra Potočari.

U njegovoj okolini građani mahom nose majice sa natpisima "Genocid u Srebenici", među njima ima i pojedinaca u maskirnim uniformama sa bošnjačkim obeležjima, i "ratnim" bošnjačkim zastavama.

Vučić: Moja ruka je pružena

Aleksandar Vučić je u pismu javnosti pred polazak u Srebrenicu izjavio je da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se pre 20 godina dogodio i gnuša se onih koji su u njemu učestvovali.

"Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve poltike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu", poručio je Vučić.

Brojne novinarske ekipe iz BiH, regiona, i evropskih država, odnosno više od 800 akreditovanih predstavnika medija, od jutros prenose događanja u Memorijalnom centru Potočari. Više od 30 reportažnih kola parkirano je još u petak ispred ulaza u Centar, gde je kasno posle podne održana ceremonija prenosa tabuta iz Memorijalne sale na groblje.

Kako je programom predviđeno, očekuje se dolazak velikog broja zvaničnika, koji će se u memorijalnoj sali, u kojoj se održava izložba fotografija "Srebrenica-Potočari 1995.-2015.", upisati u knjigu žalosti. U svečanom delu komemoracije predviđeno je obraćanje 17 govornika, među kojima će biti predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton, kao i član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Prisutnima će se obratiti glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsednik tog Suda Teodor Meron, kao i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, zamenik generalnog sekretara UN Jan Eliason, šef holandske diplomatije Bert Kenderf i saudijska princeza Nur.

Komemorativna svečanost počinje u 10.30, a posle toga će biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 srebreničkih žrtava identifikovanih u poslednjih godinu dana.

2024 © - Vesti online