Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 10.07.2015.
15:10
Dnevni avaz.ba A

"Šamije će naterati Vučića da prizna genocid"

Samanta Pauer ambasadorka SAD pri UN izrazila je nadu da će se Vučić upravo u Srebrenici suočiti s istinom o genocidu i da će je kao takvu i prihvatiti.

Reuters
Kad bude suočen sa kricima i šamijama promeniće kurs: Samanta Pauer

Vučić još nije iskazao spremnost da prizna taj genocid u Srebrenici, a bio je među zagovornicima negativnog ruskog stava prema srebreničkoj rezoluciji u UN-u, piše "Dnevni avaz".

Promena kursa

- Mislim da će premijer Srbije, kada otputuje u Srebrenicu, biti suočen sa šamijama majki, žena i kćerki ljudi koje su u genocidu pobile snage bosanskih Srba, koji su imali podršku, naravno, u to vreme od vlade Srbije. Naravno, moja nada bila bi da će te šamije, ti krici, ta bol prodreti do njega i uticati da on promeni kurs - rekla je Pauer, odgovarajući na pitanje dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD koja bi bila poruka za premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji stiže u Potočare.

Ona je rekla da je negiranje genocida u Srebrenici, jednostavno, nespojivo s pomirenjem.

Rezultat razaranja

- Jer, dok Vučić govori o važnosti pomirenja, i on je u pravu što govori o važnosti pomirenja, vi ne možete graditi pomirenje na račun negiranja genocida. To nije kompatibilno. Znači, važno je da on ide tamo i važno je da on vidi za sebe te rezultate i razaranje uzrokovano genocidom u Srebrenici - naglasila je Pauer.

Ambasada SAD u BiH: Pogođeni smo vetom

Reagujući na neusvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH saopštila je da snažno deli stavove i osećanja izražena u govoru ambasadorke Pauer.

Iz Ambasade navode da je takvo raspoloženje i u američkoj vladi i u međunarodnoj zajednici, koje su podjednako pogođene odlukom Rusije da stavi veto.

Ističu i da neusvajanje rezolucije ni na koji način ne umanjuje odlučnost SAD da odaju počast žrtvama srebreničkog genocida i njihovim porodicama.

"Američki kongres upravo to je uradio jednoglasno usvojivši rezoluciju koja potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid, osuđuje one koji ga negiraju i odaje počast žrtvama. Nekoliko saveznih država usvojilo je u proteklim sedmicama slične rezolucije koje pokazuju da mi, u SAD, u potpunosti prihvatamo presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, u kojima se navodi da je ono što se dogodilo pre 20 godina u Srebrenici bio genocid i da, prema našem mišljenju, nije učinjeno dovoljno da se on spreči", naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu, preneo je "Dnevni avaz".

POVEZANE VESTI

Petak 10.07.2015. 15:43
Вијетнам , Хирошима , Осака , Ирак , Либија , Фокландска острва , Авганистан , Украјина , Србија ,Јордан , Кореја ....итд .....итд....сваки Преседник САД је дужан да изазове рат у некој држави .
Petak 10.07.2015. 16:17
ХАХАХАХАХАХА... па одакле "мајке, жене и ћерке" ту да арлаучу ако је почињен "геноцид" ????
Subota 11.07.2015. 00:40
"Шамије и крици"... :)) Па где се то чммароусти намерио, у золошки врт? Саманта, из`еш бре го-ванце, павијанко.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online