Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.07.2015.
06:39
Ž. Marković - Vesti A

Diplomata pomagao trgovcima ljudima

Zbog sumnje da je članovima organizovane kriminalne grupe poznatije kao "zenički klan", koji vodi porodica Hamidović, izdavao pasoše za žrtve trgovine ljudima, u Sarajevu je uhapšen savetnik ambasadora BiH u Francuskoj Velid Hamdičević. On je osumnjičen da im je pasoše "prodavao po ceni od 500 do 1.200 evra po osobi, saznaju "Vesti".

banjalukain.com
Koristio svoj položaj da idaje dokumenta BiH

Pravosudne institucije nisu želele da otkriju ime uhapšenog diplomate, ali "Vesti" nezvanično saznaju da je u pitanju Hamdičević. On je priveden u nastavku akcije CD u kojoj je pre 15 dana uhapšeno desetak osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i organizovanje lanca džeparoša, uglavnom maloletnika iz BiH, koje su prisiljavani na krađe po Parizu.

Podsetimo, "Vesti" su nedavno objavile da je u ovaj organizovani džeparoški lanac bilo uključeno na desetine maloletnika od kojih su neki bili zatočeni u jednoj kući nadomak Zenice. Procenjuje se da su ta deca izdžeparila i isprosila najmanje dva miliona evra za svoje "gazde".

- Radeći konzularne poslove pri Ambasadi BiH u Parizu osumnjičeni je počinio nekoliko krivičnih dela, tako što je članovima kriminalne grupe nezakonito izdavao pasoše za žrtve trgovine ljudima. Te usluge je naplaćivao u iznosu od 500 do 1.200 evra, čime je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, primanje dara, falsifikovanje službene isprave, trgovina ljudima i drugo - rekla je portparolka SIPA Kristina Jozić.

Prema nezvaničnim informacijama, Hamdičević je ranije radio u zeničkoj policiji, pa se pretpostavlja da veza sa klanom Hamidovića potiče iz tog perioda.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak najavio je juče da će, nakon zvaničnog obaveštenja Tužilaštva BiH o hapšenju službenika ovog ministarstva, započeti procedura za njegovu suspenziju.

- Najveći broj naših diplomata i službenika radi svoj posao časno i pošteno. Zato svi pojedinačni slučajevi korupcije i zloupotrebe moraju i biće sankcionisani - rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Držali 500 robova

"Vesti" su ranije objavile da je grupa iz Zenice vrbovala Romkinje iz BiH i obećavala im bolji život, ako stupe u vanbračnu zajednicu sa članovima klana. Nakon toga su ih organizovano slali u Francusku i još neke zapadne zemlje. Pretili su im zlostavljanjem, primorali da džepare i prose po ulicama velikih gradova. Nezvanične informacije govore da je klan u proteklih 10 godina, na ovaj način, bukvalno kao robove držao oko 500 ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online