Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.12.2013.
15:00
E. V. A

Bosna je regrutni centar za Siriju

Mesna zajednica Orahovica, kojoj pripada naselje Gornja Mahala u blizini Zenice, pod lupom je policijskih agencija i istražnih organa zbog Senada Čolakovića i Senada Ćurića, koji vrbuju mladiće za odlazak na ratište u Siriji.

Veliki borj boraca u Siiriji dolaze iz BiH (Foto: Ilustracija)
 

Kako je za sarajevski "Dnevni avaz" potvrđeno iz Tužilaštva BiH, ova institucija zajedno s policijskim i bezbednosnim agencijama BiH, kao i Udarnom grupom za borbu protiv terorizma, prati i analizira sve aktivnosti u BiH i šire koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.
 

Akcioni plan SIPA

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kazali su da, shodno obavezama koje proizlaze iz Akcionog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, rade sve što je u njihovoj nadležnosti.
"U saradnji s Tužilaštvom BiH preduzimamo sve potrebne mere u pogledu saznanja o odlascima bh. državljana na ratišta u inostranstvu", kaže Kristina Jozić, portparol SIPA.

- Zbog poverljivosti rada agencija za sprovođenje zakona, ne možemo davati više detalja ili komentara - kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.


Prema saznanjima lokalnih medija, Čolaković je vođa grupe od dvadesetak vehabija koji su se stacionirali na "vrhu Orahovice", gde su izgradili vlastiti džemat. Pre tri godine, uoči dženaze jednom meštaninu i otvaranja nove džamije, došlo je do odvajanja Čolakovićeve grupe, da bi potom počeli da grade mesdžid, odnosno islamske bogomolje bez minareta. Zanimljivo je da Čolakovićeva grupa predstavlja Islamsku zajednicu u BiH kao "one koji uvode novotarije u čistu veru", vrbujući neuke, uglavnom mlade, da im pristupe.

Takođe, iz policijskih izvora nezvanično se saznaje da je čak devet osoba posredovanjem Čolakovića otišlo na ratište u Siriji. Ono što je sigurno jeste da se predavanja na kojima se vrbuju dobrovoljci za Siriju održavaju u samom gradu Zenici, neretko i u javnim dvoranama zeničkih hotela.
 

Vehabija s ruksakom

Drugi vehabijski aktivista koji se spominju u vezi s odlaskom mladića iz okolice Zenice u Siriju jeste izvesni Senad Ćurić. Njega su meštani Gornje Gračanice opisali kao "vehabiju s ruksakom", jer više sela obilazi s parfemima i drugom robom, koju prodaje. Pri tome vrbuje mladiće za odlazak na strana ratišta.

- Najveća zajednica vehabija na području Zenice trenutno se petkom okuplja na lokalnom putu između sela Gradišće i Stranjani, gde su nedaleko od napuštene crkve sagradili novi mesdžid - kaže sagovornik iz bezbednosnih struktura.


Do sada je lokalna policija izlazila na teren po prijavama Islamske zajednice u BiH, ali nije bilo nikakve reakcije zbog okupljanja uglavnom u nelegalno sagrađenim objektima. Novac za vrbovanje mladića za odlazak u Siriju, kako se saznaje iz bezbednosnih agencija, Čolakoviću je doneo osnivač vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, koji sada vodi vehabijsku zajednicu u Dubnici kod Kalesije.


- Nije tajna kojim kanalima ide novac, a pitanje je dana kada će se sve otkriti. Morate znati da u Siriju idu mahom ljudi s finansijskim problemima - kaže neimenovani izvor.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.12.2013. 15:12
jos dugo ce da traje taj krvavi rat,nazalost.tesko civilima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online