Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

I Sarajevo mora da prizna zločin

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Rade Ristović, koji je bio i predsednik Odbora za obeležavanje 18 godina stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, ocenjuje u intervuju za "Vesti" da je ovim skupom poslata jasna poruka međunarodnoj javnosti da su u ratu u Bosni stradali i Srbi.

Rade Ristović

- Paljenjem sveća i polaganjem sveća na mesto na kome su ubijena 42 vojnika JNA želeli smo da jasno poručimo međunarodnoj zajednici, ali i mnogima u BiH da su u poslednjem ratu ovde svi stradavali - i muslimani, i Hrvati, i Srbi - kaže Ristović.

Da li je tu sliku moguće promeniti na ovaj način?
- Porodice žrtava u Dobrovoljačkoj čekale su na ovaj dan punih 18 godina. Ovim činom smo želeli da podsetimo da je rat počeo u Sarajevu iz koga je proterano između 160.000 i 200.000 Srba.

U svojoj dugoj istoriji, Sarajevo nikada nije bilo bez Srba kao što je to slučaj danas.

Reakcije Bošnjaka su bile burne?
- I pretpostavljali smo da će biti takve. Međutim, nismo se obazirali jer nam je želja bila da sve prođe u miru i bez incidenata. Kao što smo priznali da su naši sunarodnici počinili zločine, poput onog u Srebrenici, jasno smo poručili svima da bi isto trebalo da učine i drugi narodi. Jedino na taj način, uz međusobnu toleranciju i priznavanje zločina, moguće je živeti na ovim prostorima.


Možda Dodik poseti Radovana

 

Koliko je izvesno da Dodik poseti Karadžića u Hagu?
- Ne poznajem boljeg i istinitijeg borca za srpski narod i očuvanje Republike Srpske od Milorada Dodika. Siguran sam da je on jedan od retkih ljudi koji je uvek spreman da brani Srbe ma gde bili i otuda me ne bi začudilo i da poseti Radovana, ukoliko se za to pokaže potreba.

Nameće se utisak da su u BiH ipak dvostruki aršini i kad je reč o žrtvama, ali i o krivcima.
- Pa dešavanja u Haškom tribunalu su vam za to najbolji dokaz. Srbi su u ovom sudu osuđeni na više od 1.000 godina zatvorskih kazni, dok je pripadnicima drugih naroda presuđeno tek oko 40 godina.

Ovakve presude ne odslikavaju pravu sliku onoga što se dešavalo tokom rata.


A koja je prava slika?
- Prava slika je da su tokom rata Srbi napustili ili stradali u više od 1.900 gradova, naselja, sela i zaseoka. Logično je valjda da se postavi pitanje ko je to učinio i ko je za to odgovarao.

Jedan od optuženih za Dobrovoljačku je u pritvoru u Londonu?
- Iz svih prikupljenih dokaza izvlači se nedvosmislen zaključak da su ti mladi vojnici JNA nedužno stradali. Na spisku osumnjičenih za taj zločin je 16 imena među kojima je i član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić. Ukoliko su zbog ratnih zločina pripadnici srpskog naroda već osuđeni na hiljadugodišnje kazne, želimo onda i da pripadnici drugih naroda koji su odgovorni za zločine takođe izađu pred lice pravde.

Kome bi Ganić po Vašem mišljenju trebalo da bude izručen?
- Na osnovu dokumentacije kojom raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, Ganić bi trebalo da bude procesuiran upravo u ovoj državi, a nikako u Bosni i Hercegovini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online