Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 05.07.2015.
21:59
Vestionline A

Poker svetskih moćnika: SAD i Britanija žrtvovale Srebrenicu

Ugledni britanski list pokušava da baci novo svetlo na događaje koji su se odigrali u Srebrenici za vreme rata u Bosni. Nova teorija donosi informaciju o tome kako su se velike sile Zapada zapravo poigravale sa sudbinama ljudi zarad ostvarivanja sopstvenih ciljeva. Poput partije pokera, blefiralo se i sakrivale karte pod izgovorom borbe za mir koje su donele masakr i ubistva civila. Zato se godinama unazad iskrivljuju činjenice i zamagljuje pogled na istinu o tome šta se zapravo dogodilo u Srebrenici i sprečilo da se pojedini zločinci privedu pravdi. Dok se jednima sudi i presuđuje, drugi se slave poput heroja a težina zločina meri po nacionalnoj i verskoj pripadnosti žrtava.

Reuters
Srebrenica bila žrtvovana zbog zakulisnih radnji

Novo istraživanje pokazuje da su Velika Britanija i SAD znale šest nedelja pre masakra u Srebrenici da će ta enklava pasti, ali su je žrtvovale, piše "Gardijan"

Srebrenica je žrtvovana u nastojanjima da se postigne mir, navodi londonski list.

U tekstu naslovljenom "Kako su Britanija i SAD odlučile da prepuste Srebrenicu njenoj sudbini", autori, novinar Ed Vuliami i bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman, navode da "danas postoji masa dokaza da je pad Srebrenice bio deo politike tri velike sile - Britanije, Francuske i SAD - i rukovodstva Ujedinjenih nacija, u potrazi za mirom po svaku cenu, mira na račun Srebrenice".


- Do sada, uvek je isticano da je takozvana 'završna strategija' kojom se došlo do mirovnog sporazuma i posleratne mape Bosne, bila posledica 'realnosti na terenu', nakon pada Srebrenice. Ono što se sada otkriva je da je 'završnica' prethodila tom padu i kako se ispostavlja - od njega zavisila - navode autori.


U tekstu se iznosi hronologija događaja vezanih za Srebrenicu, i izjave aktera koji idu u prilog tome da je zločin u Srebrenici bio očekivan.

Autori navode da je u aprilu 1993. Savet bezbednosti UN podneo izveštaj u kojem je upozorio na potencijalni masakr ukoliko srpske snage uđu u Srebrenicu.

Pisci teksta u "Gardijanu" objašnjavaju kako su velike sile imale za cilj da se ukine postojanje enklava, da su bile svesne da će uslediti etničko čišćenje Srebrenice, ali i kako su pripadnici UNPROFOR-a ostavili civile nezaštićene i odbili da im pomognu.

- Prema američkim depešama sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, detalji zločina došli su do zapadnih obaveštajnih službi mnogo pre nego što je počeo 13. jula, a CIA operativci gledali su gotovo 'živi' prenos na lokaciji u Beču - piše Gardijan.

U tekstu su opisani i susreti zapadnih zvaničnika sa predstavnicima muslimana, ali i Slobodanom MiIloševićem, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

- Nijedan političar, diplomata ili visoki vojni funkcioner nije našao za shodno da podnese ostavku zbog izdaje Srebrenice. Biće zanimljivo videti da li će se nešto približno izvinjenju čuti sledece nedelje (na komemoraciji u Potočarima) od Britanije, Amerike ili Francuske -  zaključuju autori, navodeći da su mnogi koji su bili umešani "unapređeni ili pomereni na unosne pozicije".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.07.2015. 00:31
"...velike sile Zapada zapravo poigravale sa sudbinama ljudizarad ostvarivanja sopstvenih ciljeva. " Ма није могуће! Није то у благоугодном карактеру великих сила запада...
Nedelja 05.07.2015. 23:19
- Prema američkim depešama sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, detalji zločina došli su do zapadnih obaveštajnih službi mnogo pre nego što je počeo 13. jula, a CIA operativci gledali su gotovo 'živi' prenos na lokaciji u Beču - piše Gardijan.............................................Kako su detalji "zlocina" dosli prije pocetka "zlocina"?
Nedelja 05.07.2015. 23:28
Рат у Југославији су изазвали САД и НАТО .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online