Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.07.2015.
10:18
klix.ba A

To je državna služba: Penzionisala se, uzela otpremninu, pa za dva dana opet zaposlila

Poslanica u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Dušanka Majkić, izazvala je bes u javnosti pošto je objavljeno da je koristeći privilegije nedostupne običnim građanima uspela da se domogne 28.000 konvertibilnih maraka, što je oko 14.000 evra. Ona je prošlog meseca iznenada odlučila da ode u penziju, a na ime otpremnine isplaćeno joj je oko 14.000 evra. Međutim, samo dva dana posle dobijanja otpremnine, Majkić je odlučila da više ne bude penzionerka i ponovo zasnovala radni odnos u parlamentu BiH i tako nastavila da prima oposlaničku platu.

Srna
Sve po zakonu, samo je moralnost sporna: Dušanka Majkić

Dušanka Majkić je među istaknutijim članovima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a na izborima održanim 2014. godine izborila je drugi četvorogodišnji mandat u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Bosanski parlamentarci zakonom su sebi obezbedili visoka primanja u odnosu na uslove u BiH, pa je prosečna plata koju dobijaju ukoliko se opredele za profesionalni status oko 2.500 evra. Sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna" objavio je da je Dušanka Majkić sa svim dodacima u poslednje četiri godine mesečno primala više od 3.700 evra.

Otpremninu od 14.000 evra je zadržala, iako je rekla da nije želela da ide u penziju već je to morala da obavi po "po sili zakona".

- To je urađeno po sili zakona. Ni na koji način nisam tražila da dođem do bilo kakve otpremnine, to je urađeo na osnovi postojećih propisa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nisam znala ni kad će ni šta će biti od toga - rekla je Majkić za portal Klix.

Kaže da je otpremninu dobila po odredbama zakona koji to predviđa za sve zaposlene u telima vlasti na državnom nivou.

- Njih oko 23.000 imaju pravo na otpremninu u iznosu od šest plata. Dakle, ja sam samo jedan od slučajeva - rekla je poslanica, dodajući da je samo uzela ono što joj i pripada na osnovu ostvarenih 40 godina radnog staža.

Dodaje i da nema ničeg spornog u ponovnom zasnivanju radnog odnosa u parlamentu BiH, jer joj kako kaže to pravo pripada na osnovu mandata osvojenog na izborima. 

- Nema ni jedne zakonske prepreke vezane za moj slučaj - rekla je Majkić optuživši medije za nepotrebni publicitet.

Milorad Dodik ipak nije srećan zbog ovog slučaja zbog kojeg javnost besni. 

- Koristiti takva dvostruka merila nije prihvatljivo - rekao je Dodik obećavši da će sve vezano za ovaj slučaj detaljno proučiti.

Da stvar bude još gora, Dušanka Majkić poznata je po čestim istupima u parlamentu u kojima kritikuje veličinu i troškove administrativnog aparata na državnom nivou i stalno ose zaže za njegovo smanjenje i smanjenje troškova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online