Subota 04.07.2015.
10:18
klix.ba

To je državna služba: Penzionisala se, uzela otpremninu, pa za dva dana opet zaposlila

Srna
Sve po zakonu, samo je moralnost sporna: Dušanka Majkić

Dušanka Majkić je među istaknutijim članovima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a na izborima održanim 2014. godine izborila je drugi četvorogodišnji mandat u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Bosanski parlamentarci zakonom su sebi obezbedili visoka primanja u odnosu na uslove u BiH, pa je prosečna plata koju dobijaju ukoliko se opredele za profesionalni status oko 2.500 evra. Sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna" objavio je da je Dušanka Majkić sa svim dodacima u poslednje četiri godine mesečno primala više od 3.700 evra.

Otpremninu od 14.000 evra je zadržala, iako je rekla da nije želela da ide u penziju već je to morala da obavi po "po sili zakona".

- To je urađeno po sili zakona. Ni na koji način nisam tražila da dođem do bilo kakve otpremnine, to je urađeo na osnovi postojećih propisa u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nisam znala ni kad će ni šta će biti od toga - rekla je Majkić za portal Klix.

Kaže da je otpremninu dobila po odredbama zakona koji to predviđa za sve zaposlene u telima vlasti na državnom nivou.

- Njih oko 23.000 imaju pravo na otpremninu u iznosu od šest plata. Dakle, ja sam samo jedan od slučajeva - rekla je poslanica, dodajući da je samo uzela ono što joj i pripada na osnovu ostvarenih 40 godina radnog staža.

Dodaje i da nema ničeg spornog u ponovnom zasnivanju radnog odnosa u parlamentu BiH, jer joj kako kaže to pravo pripada na osnovu mandata osvojenog na izborima. 

- Nema ni jedne zakonske prepreke vezane za moj slučaj - rekla je Majkić optuživši medije za nepotrebni publicitet.

Milorad Dodik ipak nije srećan zbog ovog slučaja zbog kojeg javnost besni. 

- Koristiti takva dvostruka merila nije prihvatljivo - rekao je Dodik obećavši da će sve vezano za ovaj slučaj detaljno proučiti.

Da stvar bude još gora, Dušanka Majkić poznata je po čestim istupima u parlamentu u kojima kritikuje veličinu i troškove administrativnog aparata na državnom nivou i stalno ose zaže za njegovo smanjenje i smanjenje troškova.

2024 © - Vesti online