Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.07.2015.
08:09
B. Simonović - Vesti A

Žrtvovao karijeru zarad Srba

Ogromna kripta novog velelepnog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici bila je pretesna da primi sve one koji su se okupili na Vidovdanskoj akademiji posvećenoj stradanju na Kosmetu. Akademija je ove godine obogaćena izložbom fotografija iz Prvog svetskog rata, a posebno promocijom knjige "Evropa je skončala u Prištini", penzionisanog pukovnika francuske vojske Žaka Ogara, koja je privukla posebnu pažnju.

A. Čukić - Vesti
Oficir od karijere: Žak Ogar

Akademiji je prisustvovao i autor knjige Ogar. Ovaj oficir od karijere, jedanaesti izdanak ugledne oficirske porodice, boravio je na Kosovu 1999. godine u misiji Kfora kao komandant specijalnih francuskih operativnih snaga. Prekaljenom vojniku bilo je dovoljno samo 12 dana da doživi surovo otrežnjenje i shvati ko je žrtva, a ko agresor.

- Zahvaljujući pukovniku Ogaru i njegovoj jedinici, u prvom naletu bio je spasen manastir Devič. Pukovnik Ogar danas ne bi bio pukovnik Ogar da nije bilo Kosova i Metohije, već bi bio general Ogar, kao i njegov rođeni brat. A kad je bio veliki pogrom Srba 2004. godine, u manastiru Devič takođe je bila francuska jedinica, ali u njoj nije bilo pukovnika Ogara. Posle toga nije bilo ni Deviča - ispričao je vladika Jovan Ćulibrk, ne propuštajući da istakne i neke druge strane oficire - heroje koji su se časno poneli na Kosmetu, poput Marka Bertolina ili Rozarija Kastelanija.

Samo nekoliko meseci po povratku s Kosmeta, pukovnik Ogar je skinuo uniformu i odrekao se karijere u znak protesta zbog svega što se dešavalo u južnoj srpskoj pokrajini.

- Ono što sam 1999. godine video na Kosovu i Metohiji se najblaže rečeno nije poklapalo sa onim što su javljali svetski mediji. Tih dana sam čuo izjavu Bernara Kušnera koji je kazao da se "Evropa rodila u Prištini". To je naravno bilo u potpunoj suprotnosti sa stvarnim stanjem, što sam i iskazao u svojoj knjizi - naglasio je pukovnik Ogar u hramu u Podgorici.

Ovaj tihi, časni čovek dodao je i da se nada kako će njegova knjiga predstavljati mali doprinos Francuske Srbiji, dokaz i potvrdu davnašnjeg francusko-srpskog prijateljstva.

Kosovo hrišćanska zemlja

Tokom akademije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ispričao je jedan događaj s američkom ambasadorkom na Kosovu kako bi opisao različita shvatanja Kosmetu.

- Na prijemu kod patrijarha ambasadorka je pričajući o svojoj diplomatskoj karijeri kazala da joj je prvi put da je ambasador u jednoj muslimanskoj zemlji! Upozorili smo je da je Kosovo hrišćanska zemlja sve od četvrtog veka pa do naših vremena - ispričao je mitropolit Amfilohije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online