Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.06.2015.
12:10
Danas A

"Srpski političari već osudili Orića"

Advokatica Nasera Orića Lejla Čović rekla je za "Danas" da će bivši komandant muslimanskih snaga u Srebrenici po svaku cenu odbijati izručenje Srbiji.

Fonet/AP
Rekao da u Srbiju živ neće: Naser Orić

Ona je navela da je u izjavama visokih političkih zvaničnika iz Srbije Orić već osuđen i istakla da su pojedini političari time prekršili prezumpciju nevinosti.

Advokati bivšeg ratnog komandanta Srebrenice kažu da su znali da će Srbija poslati zahtev za izručenje, da je to bilo "samo pitanje dana", te da su odbranu od početka pripremali kao da taj zahtev postoji. Švajcarskom Ministarstvu pravde uputili su žalbu na rešenje o pritvoru, i tvrde da tužilaštvo u Srbiji nije nadležno da procesuira zločin, "čak i da se desio".

- Taj događaj je bio u na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni je bio iz BiH. Žrtve su državljani BiH. Ne znam šta je argument srpskog tužilaštva za nadležnost. Videćemo kada nam stigne zahtev za izručenje - kaže Čovićeva.

Dodatni argument Orićevih advokata jeste i taj što je Tužilaštvo BiH tražilo od švajcarskog Ministarstva pravde da se Orić izruči BiH, jer se protiv njega u toj državi vodi predmet "Naser Orić i drugi".

- Tužilaštvo BiH spremno je na saradnju s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u BiH - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

- S obzirom na to da je taj predmet istovetan onom koji je pokrenut u Srbiji, nema osnova da Orić bude tamo izručen. Taj predmet je pokrenut još 1994. godine. Preuzelo ga je Okružno tužilaštvo iz Bijeljine 2006. i na njihov zahtev Orić je saslušan u svojstvu osumnjičenog 2008. godine - naglašava Čovićeva.

Gde će Orić biti isporučen?

Zbog obimnosti i osetljivosti predmeta, Orićeva odbrana je tražila da ga preuzme Sud BiH, što je taj sud i učinio 2009. godine.

Na pitanje ko će odlučiti o tome gde će Orić biti isporučen, s obzirom na to da je uhapšen po poternici Interpola Srbije, raspisanoj na zahtev srpskog Tužilaštva za ratne zločine, Čovićeva kaže da će o tome odlučiti sud u Švajcarskoj.

- Nažalost, poslednju reč će dati Švajcarci. Mi nismo uspeli da se dogovorimo, uprkos potpisanom Protokolu o saradnji - kaže ona.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije nisu imali komentar na zahtev Tužilaštva BiH.

- Pustimo da švajcarski sud donese odluku - rekli su za Danas u srpskom Tužilaštvu.

Interpol Srbije raspisao je poternicu za Orićem u februaru 2014, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom u mestu Zalazje, opština Srebrenica, 1992. godine.

Oriću je nakon hapšenja u Švajcarskoj 10. juna određen ekstradicioni pritvor. Izjavio je da "odatle u Srbiju živ neće".

POVEZANE VESTI

Utorak 23.06.2015. 19:45
Zar nije?Pa treba ga nabiti na Kolac!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online