Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 06.06.2015.
13:29 >> 18:25h
Tanjug A

Šta je poručio papa iz Sarajeva?

Papa Franjo, koji boravi u poseti BiH, poručio je sa stadiona Koševo gde je služio misu pred gotovo 70.000 ljudi, da nikad više ne bude rata i da su te reči još jedan vapaj iz grada i zemlje koja je u nedavnoj prošlosti doživela strahovite ratne patnje.On je pozvao na slogu, praštanje i gradnju mira.

Tanjug/AP
Papa je sedeo u specijalno napravljenoj stolici

- I u našem vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svetu trenutno vode toliki oružani sukobi.To je jedna vrsta trećeg svetskog rata, koji se vodi u "delovima" pa se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima-  rekao je Papa u svojoj propovedi.

- Postoje neki koji bi namerno hteli stvarati i izazivati takvu klimu, posebno oni koji nastoje da izazivaju sukobe među različitim kulturama i civilizacijama i oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje - ukazao je on.

Ali, upozorio je Papa, rat podrazumeva decu, žene i starce u izbegličkim kampovima, podrazumeva prisilno napuštanje domova, razrušene kuće, ulice i privredne objekte, podrazumeva iznad svega tolike razorene živote.

- Blago mirotvorcima - podsetio je Papa na reči Isusa Hrista, koje su - dodao je, uvek vredan poziv.

- Stvarati mir, svojevrsno je umeće. Blaženi su oni koji seju mir svagdašnjim radom. Upravo oni će se zvati sinovima Božijim. Mir je delo pravde. Novi Zavet nas uči kako je savršeno delo pravde: ljubiti bližnjega svoga kao sebe samog. Istinska bi pravdenost bila - činiti osobi, narodu, sve ono što bih voleo da se čini meni i mom narodu", kazao je Papa i  pozvao na praštanje, mir i slogu, istakavši da je mir dar Božiji.

On se danas molio za milost svima, za pravednost, stvaranje mira a ne rata i nesloge.

Tokom mise, kako prenose BiH mediji, Papa je sedeo na specijalno izrađenoj stolici u odori sa posebnom simbolikom.

Misu je služilo i desetine biskupa i veliki broj sveštenika iz BiH i drugih zemalja, učestvovala su i tri crkvena hora a pratio ih je veliki orkestar Oružanih snaga BiH.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo prethodno je razgovora sa državnim vrhom a na stadionu Koševo gotovo 70 000 ljudi dočekalo ga je ovacijama i jednoglasnom porukom "Mir vama" i "Papa mi te volimo", a dobrodošlica je izgovorena i na italijanskom jeziku.

Prethodno su, zagrljeni, pevali pesme o miru i tako iskazali jedinstvo, a sa ovog mesta odjeknula je i poruka "Ljubav je uskrsla".

Papa posetio sarajevsku katedralu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo posetio je i sarajevsku katedralu Srca Isusova gde ga je dočekalo nekoliko stotina građana Sarajeva, ali i vernika iz celog sveta. Nakon ulaska u katedralu, papa Franjo se pomolio na grobu Josipa Štadlera. Program je pozdravnim govorom započeo nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a potom su sveštenici i časne sestre govorili svoje ispovesti o najtežim trenucima njihovih života.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ga je dočekao i uručio mu ključeve Grada Sarajeva i poseban medaljon koji simbolizuje multietničnost i multikonfesionalnost.

Pre početka mise, mladi na stadionu izveli su muzički program i time pozdravili Papu.

Na stadion su pristigli i gosti iz mnogih drugih zemalja. Mere sigurnosti su na najvišem nivou, a oko stadiona raspoređen je veliki broj policajaca i pripadnika službi sigurnosti.

POVEZANE VESTI

Subota 06.06.2015. 14:20
papapa sotone.....666.......kattolici vjeruju u djavole....proglasavaju usstasske ubbice za njihove glavne demoneeeeeeeeeee.....vratikane krivi ti bi da djavo ozivi.....rituale drzite samo iskljucivo jedne svrhe......Da vrag zavlada svetom zarad vase krive vere......idite u 3 pm-terine....vi koji naccisstima obezbediste pasose....vi koji trljate pvelica u domikanske tvdjave.....vi koji primate nemacke penzije....vi koji slavite blajburg i oluje....nakaradno pleme bolesno, vi ce te da se raspadnete.....Za zverstva koje ucinjeste Srbima...........Prokleta nevjero katolickaaaaa
Subota 06.06.2015. 15:07
Десет у пола с' луком ?
Subota 06.06.2015. 16:53
Papa:Drš se mala za rogove(moje) da ne odeš pod točkove(moje)!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online