Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.05.2010.
21:59
Tanjug A

Zvižduci Josipoviću, aplauz Kosorovoj

Na današnjoj proslavi 15. godišnjice operacije hrvatskih snaga "Bljesak" u Okučanima, prisutni su predsednika Hrvatske Ivu Josipovića izviždali dok je aplauz dobila premijerka Jadranka Kosor.

Državni vrh Hrvatske na obeležavaju godišnjice akcije "Bljesak"

Bila je to potpuno drugačija slika od one prilikom nedavne komemoracije u Jasenovcu, najvećem ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata (1941-1945) gde su okupljeni aplaudirali Josipoviću i njegovom prethodniku Stjepanu Mesiću, a zviždali premijerki Kosor i potpredsedniku hrvatskog Sabora Vladimiru Šeksu.


Naime, prilikom dolaska pred opštinsku zgradu u Okučane, okupljeni su Josipoviću zviždali i vikali "ua", dok su Kosorovoj aplaudirali.


Meštani Okučana tvrde da su Josipoviću zviždali veterani hrvatskog Domovinskog rata koji su stigli organizovano autobusom iz Zagreba.


Slično se ponovilo na svečanosti na stadionu lokalnog fudbalskog kluba gde je svečanost održana: premijerka je za svoj govor dobila buran aplauz, dok je početak Josipovićevog govora praćen je zvižducima iz publike, a završetak tek mlakim aplauzom.
Za razliku od Kosorove i njene konzervativne i desničarske Hrvatske demokratske zajednice HDZ, vodeće članice vladajuće koalicije, koji su u Jasenovcu tvrdili da su zvižduci bili organizovani, Josipović se danas uzdržao od komentara.


Josipović je pobedio na predsedničkim izborima u januaru kao kandidat glavne opozicione Socijaldemokratske partije.
 

Akcija "Bljesak"

 

Akcija "Bljesak" počela je 1. maja 1995. godine i za samo 36 časova dejstva 16.000 pripadnika hrvatskih snaga zauzelo je 800 kilometara područja zapadne Slavonije, označenog kao "sektor Zapad" Ujedinjenih nacija, koje je bilo u sastavu Republike Srpske Krajine.


Hrvatska je uspostavila i potpunu kontrolu nad autoputem i železničkom prugom od Zagreba do granice Hrvatske sa ondašnjom SR Jugoslavijom.


Akcija je rezultirala egzodusom više od 15.000 Srba, od kojih se relativno mali broj vratio.


Hrvatski helsinški odbor je u izveštaju iz 2003. istakao da su u operacijama ubijena 83 srpska civila - 30 u napadima na izbegličke kolone, pre svega u šumi Prašnik, a 53 u svojim kućama.


Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" navodi, pak, da je ubijeno ili nestalo 283 ljudi, od čega 57 žena i devetoro dece.


"Bljesak" je potpuno promenio etničku strukturu tih krajeva u odnosu na 1991. godinu, jer su u kuće izbeglih Srba u velikom broju došli doseljenici iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije, pa tako i Okučani, pre rata srpska varošica, sada imaju više stanovnika Hrvata.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online