Subota 01.05.2010.
21:59
Tanjug

Zvižduci Josipoviću, aplauz Kosorovoj

Državni vrh Hrvatske na obeležavaju godišnjice akcije "Bljesak"

Bila je to potpuno drugačija slika od one prilikom nedavne komemoracije u Jasenovcu, najvećem ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata (1941-1945) gde su okupljeni aplaudirali Josipoviću i njegovom prethodniku Stjepanu Mesiću, a zviždali premijerki Kosor i potpredsedniku hrvatskog Sabora Vladimiru Šeksu.


Naime, prilikom dolaska pred opštinsku zgradu u Okučane, okupljeni su Josipoviću zviždali i vikali "ua", dok su Kosorovoj aplaudirali.


Meštani Okučana tvrde da su Josipoviću zviždali veterani hrvatskog Domovinskog rata koji su stigli organizovano autobusom iz Zagreba.


Slično se ponovilo na svečanosti na stadionu lokalnog fudbalskog kluba gde je svečanost održana: premijerka je za svoj govor dobila buran aplauz, dok je početak Josipovićevog govora praćen je zvižducima iz publike, a završetak tek mlakim aplauzom.
Za razliku od Kosorove i njene konzervativne i desničarske Hrvatske demokratske zajednice HDZ, vodeće članice vladajuće koalicije, koji su u Jasenovcu tvrdili da su zvižduci bili organizovani, Josipović se danas uzdržao od komentara.


Josipović je pobedio na predsedničkim izborima u januaru kao kandidat glavne opozicione Socijaldemokratske partije.
 

Akcija "Bljesak"

 

Akcija "Bljesak" počela je 1. maja 1995. godine i za samo 36 časova dejstva 16.000 pripadnika hrvatskih snaga zauzelo je 800 kilometara područja zapadne Slavonije, označenog kao "sektor Zapad" Ujedinjenih nacija, koje je bilo u sastavu Republike Srpske Krajine.


Hrvatska je uspostavila i potpunu kontrolu nad autoputem i železničkom prugom od Zagreba do granice Hrvatske sa ondašnjom SR Jugoslavijom.


Akcija je rezultirala egzodusom više od 15.000 Srba, od kojih se relativno mali broj vratio.


Hrvatski helsinški odbor je u izveštaju iz 2003. istakao da su u operacijama ubijena 83 srpska civila - 30 u napadima na izbegličke kolone, pre svega u šumi Prašnik, a 53 u svojim kućama.


Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" navodi, pak, da je ubijeno ili nestalo 283 ljudi, od čega 57 žena i devetoro dece.


"Bljesak" je potpuno promenio etničku strukturu tih krajeva u odnosu na 1991. godinu, jer su u kuće izbeglih Srba u velikom broju došli doseljenici iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije, pa tako i Okučani, pre rata srpska varošica, sada imaju više stanovnika Hrvata.


 

2024 © - Vesti online