Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.05.2010.
14:23 >> 14:30h
Srna A

Bljesak: Hrvati izvršili etničko čišćenje Srba

U akciji "Bljesak" 1. maja 1995. godine Hrvatska je izvršila agresiju na Republiku Srpsku Krajinu i etničko čišćenje Srba, izjavio je agenciji Srna predsednik Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krsto Žarković.

U akciji "Bljesak" stradalo je 285 Srba
 

"Nakon proterivanja Srba iz zapadne Slavonije problemi su ostali isti, a najgori su oni koji se odnose na činjenicu da Hrvatska sprečava ekshumacije i identifikacije ubijenih Srba u Hrvatskoj", naglasio je Žarković, čije je Udruženje jedan od organizatora obeležavanja 15 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije.

U hramu Presvete Bogorodice u Gradišci danas je služen parastos poginulim Srbima iz zapadne Slavonije tokom akcije hrvatske vojske "Bljesak" 1. maja 1995. godine.

 

Na današnji dan pre 15 godina hrvatske oružane snage ubile su 285 Srba, među kojim 57 žena i devetero dece, a protjerano je oko 15. 000 Srba, dok je oko 1. 450 pripadnika Srpske Vojske Krajine bilo zarobljeno, većina na prevaru, uz pomoć zaštitnih snaga UN.

 

Za zločine počinjene nad Srbima u akciji "Bljesak" još uvek niko nije odgovarao.

On je objasnio da je bilo slučajeva da su se pre ekshumacija na krstovima nalazila imena lica koja treba ekshumirati, da bi se nakon toga ustanovilo da se pod tim istim krstovima nalaze posmrtni ostaci sasvim drugih lica.

Predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina Republike Srpske Krajine u Republici Srpskoj Zoran Brkić rekao je Srni da je današnji dan veoma tužan za Srbe proterane iz zapadne Slavonije, dok sa druge strane Hrvatska slavi pobedu, kako kažu, agresije i etničkog čišćenja srpskog naroda koji je vekovima živeo na tom području.

"Mi Srbi još uvek oplakujemo naše mrtve za koje ne znamo ni gde su im grobovi, a istovremeno strahujemo od tajnih optužnica", naglasio je Brkić.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa Slobodan Nagradić, koji je danas u ime ove stranke položio venac na spomen ploču stradalim Srbima zapadne Slavonije u Gradišci, rekao je Srni da je Hrvatska izvršila agresiju na ovu oblast u Republici Srpskoj Krajini i da treba učiniti sve da ovi događaji budu trajno obeležavani, kako srpske žrtve ne bi pale u zaborav i bile uzaludne.

"Mi u RS smo dužni da zbrinemo Srbe proterane iz Hrvatske koji su došli da žive na ovom prostoru i da učinimo sve, posredstvom institucija BiH, da pomognemo onima koji su odlučili da se vrate u Hrvatsku", istakao je Nagradić.

Na žalost, rekao je Nagradić, na tom planu nije učinjeno mnogo zbog "tvrde" politike Hrvatske, koja ne nailazi na osudu Evrope što je, kako je naglasio, nesumnjivi dokaz da Evropa ima dvostruke standarde.

Danas su i u Srbiji i u Republici Srpskoj održani pomeni nastradalim Srbima u akciji "Bljesak".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online