Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 18.05.2015.
18:22
Tanjug A

Hrvati pazite - vi ste nova Grčka

Hrvatska bez dramatičnih promena neće moći da izbegne bankrot, i sa ovim načinom rada će za tri ili četiri godine biti prisiljena da pregovara sa poveriocima.

Reuters
Veliki deficit gura u bankrot

Hrvatska će biti u istoj situaciji u kojoj se danas nalazi Grčka, ocena je stranih analitičara koju prenosi Jutarnji list.

- Strašan koktel velikog iznosa duga, velikog fiskalnog deficita i nedostatka rasta doveli su hrvatsku zaduženost vrlo blizu neodrživog nivoa - piše Imerdžing Markets (Emerging Markets), jedno od poslovno-finansijskih izdanja Euromanija (Euromoney).

Iako većina prognostičara sada ocenjuje da će bruto društveni proizvod (BDP) idućih godina da raste od 0,5 do 1,5 odsto, pa i Vlada zadovoljno proglašava kraj recesije, analitičari smatraju da taj skromni oporavak neće biti od pomoći, navodi Jutarnji.

- Ako se nešto dramatično ne dogodi, za tri do četiri godine govorićemo o 'hrvatskoj krizi'. Zemlji su očajnički potrebne strukturne reforme koje bi probudile ekonomiju i podstakle rast - smatra vođa strategije za srednju i istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku u Standard banci, Demetrios Efstatiu.

U slučaju da se ostvare njegove pesimistične prognoze, to bi značilo da bi sledeća hrvatska Vlada mogla da bude u situaciji da u drugoj polovini svog mandata mora da pregovara s poveriocima o tome pod kojim uslovima da im vrati dug, kao što to u ovom trenutku čine Grčka i Ukrajina.

Taj scenario bankrota, uz nesagledive posledice koje on nosi, kako se čini, moći će da se izbegne samo uz brze i radikalne reforme. U suprotnom, čak kada bi Vlada i smanjila budžetski deficit sa sadašnjih oko 5,5 odsto BDP-a na tri odsto, prema mišljenju Petera Tabaka, ekonomiste Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji prati Hrvatsku, Srbiju i Rusiju, to ne bi bilo dovoljno da se zaustavi gomilanje duga zbog slabog ekonomskog rasta i niske inflacije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.05.2015. 18:56
Trenutno nigdje nije dobro , ali ovo samo za hrvate je kamuflaza jer stizu afrikanci , malo straha od unije i oni prihvataju sve ?!
Ponedeljak 18.05.2015. 19:19
***Ж***И***В***Е***Л***А**********Д***Е***М***О***К***Р***А***Т***И***Ј***А********Ж**И**В**Е**Л**А*****
Ponedeljak 18.05.2015. 19:20
***Ж***И***В***Е***Л***А**********Д***Е***М***О***К***Р***А***Т***И***Ј***А********Ж**И**В**Е**Л**А****
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online