Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.05.2015.
11:14 >> 16:33h
Tanjug A

Skoplje: Naoružani vernici smenili reisa IZV, jedan ranjen?

Jedna osoba je lakše ranjena kada su pristalice nedavno razrešenog skopskog muftije Ibrahima Šabanija nasilno upale u zgradu Izlamske verske zajednice u Skoplju, rekao je Šabani novinarima.

Tanjug/AP
Ko od koga preotima Islamsku zajednicu u Skoplju? (Foto: Ilustracija)

Grupa vernika, lojalna doskorasnjem skopskom muftiji, upala je u zgradu te verske zajednice, smenila reisa Sulejmana Redžepija, preuzeli pečat i uspostavili Privremeni savet, kojim će upravljati muftija Šabani do izbora novog vrhovnog poglavara.

Mediji Šabanijeve pristalice nazivaju pobunjenici i dok jedni tvrde da je pozadina ovog upada netrpeljivost bivšeg skopskog muftije i reisa Redžepija zbog para, drugi kažu da je u pitanju vlast.

Redžepi je, naime, prošle sedmice na tajnom zasedanju u Kondovu odlučio da smeni Šabanija i generalnog sekretara IVZ Afrima Tahirija, a sebe reizabere na najvišu versku poziciju muslimana u Makedoniji. Muftijini sledbenici smatraju da Redžepi nije ispoštovao Statut IZV, te da je vređao vernike i njihove supruge.

Na čelo IVZ je po njihovim rečima sada postavljen Privremeni savet, koji predvodi muftija Šabani.

U vreme incidenta Sulejman Redžepi nije bio u prostorijama, a u međuvremenu je na njegovoj fejsbuk stranici objavljeno da je on otet, odnosno da ga naoružane osobe drže na nepoznatoj lokaciji.

Svemu je najpre prethodio verbalni, a neki mediji su tvrdili i fizički obračun Šabanija i Redžepija navodno zbog para za kiriju, a nakon proslave povodom uspešno završene denacionalizacije imovine IVZ. Nakon toga je Šabani dao rok od 48 sati da mu se Redžepi izvini za izrečene uvrede na njegov račun, ali je umesto izvinjenja muftiji stiglo razrešenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da obezbeđuje i štiti državne i verske institucije, još se nije zvanično oglasilo ovim povodom.

Makedonski portal Plusinfo.mk javio je da će od danas tom verskom zajednicom rukovoditi razrešeni skopski muftija Šabani do, kako se navodi, vraćanja mira i prava u IVZ.

Šabani je nakon upada u sedište IVZ rekao da će se on postarati da ubrzo vratai mir među vernike, te da će angažovati revizorsku kompaniju koja će istražiti kako je trošen novac vernika. Šabani je odbio da novinarima odgovori da li je jutros zaista bilo incidenata pred IVZ u kojima je jedno lice povređeno.

Prema poslednjim nepotvrđenim informacijama u ovom incidentu je upotrebljeno i oružje, a dve osobe su pretučene.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 11:28
suni protiv shia.......i sve potice iz americke kuhinje !! Ako treba ima ceo balkan da gori, ima da ih dovode sa ratista iz sirije...glavosece cia-e.......!! A ko ce sada mk da pomogne???..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online