Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.04.2015.
13:41
jutarnji.hr A

Ko je Nerdin, ubica policajca u Zvorniku?

Nerdin Ibrić (24) koji je izvršio napad na policijsku stanicu u Zvorniku i tom prilikom ubio policajca Dragana Đurića (47), je "dete" rata kao i njegova žrtva. Nerdinov otac Sejfa ubijen je 1992. godine kod Zvornika, a iste godine ubijen je i Draganov otac Nikola kod Banovića. Razlika je što je Nerdin postao ubica, a Dragn čuvar mira i bezbednosti svojih sugrađana.

Reuters
Kuća Nerdina Ibrića u selu Kućić Kula kod Zvornika

Nerdin i njegova majka bili su među prvim posleratnim povratnicima u selo u brdima desetak kilometara od Zvornika, a ubijeni policajac i njegova porodica skrasili su se na koji kilometar vazdušnom linijom dalje, u izbegličkom naselju Ulice.

Po Zvorniku se priča da je Nerdinova majka Halima dva-tri dana pre napada htela da prijavi sina policiji, jer ju je terao iz kuće i branio joj da gleda televiziju. Građani Zvornika novinarima pričaju da je Nerdin bio fin dečko. Nije izgledao kao vehabija i tek se poslednja dva-tri meseca družio sa njima.

Zvornik se još drži

Pre rata Zvornik je bio industrijski centar sa 16.500 zaposlenih, danas ih je 8.900, kaže šef odeljenja za privredu Milan Cvjetinović. Kaže da ih bilo i manje da Dodik nije raskinuo ugovor s Litvancima koji su kupili Tvornicu aluminija Birač i ugušili je hipotekama. Sa nekadašnjih 3.000 radnika fabrika je spala na 700, ali sad ih je 1.200. Zahvaljujući tome, Zvornik je treći po izvozu u Republici Srpskoj. “Kakvo je vreme, još smo i dobri”, kaže Bojan Ivanović, zamenik načelnika opštine Zvornik.

- Videla je da uzima pušku i odlazi i zvala je prijatelja u Sapnu, mislila je da ide tamo. Napamet joj nije palo da bi mogao u Zvornik - priča predsednik Skupštine opštine Zvornika Mersed Mehmedović Mehmedović.

Kako kaže, Nerdin je normalno komunicirao sa Srbima, u Zvorniku je završio školu, redovno je tu dolazio u teretanu.

- Ubili su mi sina, oni su ga ubili, zapomaže mu majka čitav dan - dodaju Nurija Bošnjak (75) i Simka Smajić (64), koje su krenule kod Halime da izraze saučešće. Objašnjavaju da majka pod "oni" misli na vehabije koje su mu "zavrnuli pamet".

U Zvorniku, gradiću uz Drinu, na samoj granici sa Srbijom, pre rata živelo je 15.000 stanovnika, od čega su 29 odsto činili Srba.

- Sve se promenilo, drugi su ljudi, ista je samo geografija - kaže posle terorističkog napada Mustafa efendija Muharemović, glavni imam u Zvorniku.

Kao svoj doprinos smirivanju situacije, muftija je utišao ezan, poziv na molitvu.

- Bitno je da nije krenuo tuk na utuk, jer kada krene lančana reakcija, onda smo gotovi - kaže efendija.

Najzaslužniji za smirivanje atmosfere je načelnik opštine Zoran Stevanović, dodaje imam. Kako kaže, načelnik je iste večeri kada se napad dogodio pozvao na očuvanje mira.

Srna
Dragan Đurić sahranjen uz najviše počasti

Posle ovog zločina u kojem je Dragan Đurić nevin stradao, a Nerdin Ibrić jer mu je "zavrnuta pamet", svi se pitaju kako stati na kraj vehabijama?

- Kažu da je najslađe ono što je zabranjeno - odgovara efendija Muharemović i dodaje:

- Mladi ljudi su puni energije, žele akciju, žele da menjaju svet. Tito je znao kako da uposli tu mladenačku energiju, dao im je da grade prugu Brčko-Banovići: radiš dobrovoljno, s dva vojnika s puškama koji paze na tebe - mudro kaže efendija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online