Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 28.04.2015.
16:21
Tanjug A

"Jasenovac najstrašnija mrlja u hrvatskoj istoriji"

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero kaže da je Jasenovac sigurno najstrašnija mrlja u novijoj istoriji Hrvatske i njenih građana.

wikimedia.org
Jasenovac postao mesto ideoloških podela

U vreme dok je na područjima Hrvatske i BiH, u Drugom svetskom ratu, delovala Nezavisna država Hrvatska sa ustaškim fašističkim režimom, tamo su se sprovodili holokaust nad Jevrejima i genocid nad Srbima i Romima.

Kad kažemo Jasenovac, mislimo na sistem koncentracionih logora, koji je delovao od ranog leta 1941. pa do 22. aprila 1945. godine.U logoru je u te četiri godine, prema poimeničnom popisu, koji nije konačan, ubijeno 83.145 ljudi, od čega 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 dete do četrnaest godina starosti.

Prema narodnosti, ubijeno je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata, 1.128 muslimana i na stotine ostalih, piše Đenero u tekstu objavljenom na sajtu Al Džazire, koji smatra da je broj od 800.000 stradalih preuveličan u političke svrhe.

U Hrvatskoj, kao i u celoj bivšoj Jugoslaviji, službeno je vladala ideologija zasnovana na "tekovinama NOB-a", koju je većina ismejavala, a istovremeno se uz službenu istoriju neformalno prenosila i ona neoficijelna,  u kojoj su krvnici često postajali žrtve.

To se desilo, ocenjuje on, i zbog neselektivnog suočavanja ratnih pobednika s pripadnicima fašističkog režima, ali i drugima koje je režim smatrao "neprijateljima",ocenjuje ovaj analitičar.

"Revolucionarna pravda stvara uvek nove žrtve i ostavlja da klija seme novih zločina. Niti su žrtve doživele kompenzaciju i počast, niti su krvnici selektivno i pravedno kažnjeni", zaključuje on.

Đenero, međutim,smatra da je, kako kaže, Jasenovački mit zasnovan na višestrukom uvećavanju broja žrtava logora i da je to dovelo do  međusobnog licitiranja brojem jasenovačkih žrtava u verbalnim sukobima  srpske i hrvatske strane.

Nasuprot kampanji preuveličavanja broja srpskih jasenovačkih žrtava, kojom se koristila velikosrpska ideologija, u Hrvatskoj se razvila strategija umanjivanja tih zločina, a najsramotnija je epizoda delovanje saborske Komisije za istraživanje žrtava Drugoga svetskog rata i posleratnog perioda, koja je broj žrtava Jasenovca redukovala na 2.238 ljudi.

U vreme delovanja te Komisije, u drugoj polovini devedesetih godina, u javnost su iscurile i bizarne priče o dobroj organizaciji logora i humanom postupanju prema zatvorenicima, pa čak i o kulturnom životu u logoru, podseća Đenero.

Prema tvrdnjama članova saborske Komisije, prave jasenovačke žrtve nisu bile žrtve fašističkog terora, nego žrtve vansudskih egzekucija nad ratnim zarobljenicima i civilima nakon Drugog svetskog rata.

Đenero zaključuje i da ovogodišnje obeležavanje 70. godišnjice proboja logoraša, na koje su došli predstavnici hrvatske Vlade, dok je predsednica počast odala ranije, na sam dan proboja, pokazuje da  se Jasenovac pretvorio u mesto ideološke razdelnice umesto da bude mesto gde će se pripadnici hrvatskog političkog korpusa suočavati sa crnom stranom svoje prošlosti.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.04.2015. 18:03
Us,taše u Sremu su u toku jedne noći po,bile 200 mladića u jednom sremsskom selu,plačkali i palili fruškogorske manastire,pokrštavali pravoslavno življe po Sremu pa ih potom ub,ijali,-dobre us,taše u Sremu pomagle ljudima
Utorak 28.04.2015. 16:31
krvati nemaju istoriju, to je zlikobno bolesno pleme, nista vise......u stvari kolaboratori hitlerovi..........njihov glavni necasno-krvavi uspeh pod vodjstvom vrazenog vratikana........Al sacekajte koji dan i njima se sprema krvavi trg u rimu !
Utorak 28.04.2015. 18:57
"ub*ijeno 83.145 ljudi....." ???? a prvi vojni obveznik iz Kozarskog kraja stasao za JNA tek 1968. ??? Je*bem ja vama 83 hiljade majki da vam je*bem....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online