Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.04.2015.
18:15
Tanjug A

"Milanović nije rekao istinu o Hrvatima u partizanima"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je deo govora hrvatskog premijera Zorana Milanovića, na obeležavanju 70. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog logora smrti u Jasenovcu, da današnja Hrvatska nije naslednica Nezavisne države Hrvatske.

M. Karović
Hrvati u ratu nisu branili Srbe: Miodrag Linta

Hrvatski premijer, međutim, nije rekao istinu kada je naveo da je hrvatski narod otišao u partizane da zaštiti Srbe, nad kojima je, prema njegovim rečima, sprovođen zulum, saopštio je Linta.

- Činjenice nedvosmisleno pokazuju da hrvatski narod u prvim godinama rata nije branio Srbe. Takođe, važno je naglasiti da nad Srbima nije sprovođen zulum, nego je počinjen genocid u skladu sa doktrinom ustaškog režima da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu iseliti - navodi Linta u saopštenju.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica naveo je i da želi da upozna premijera Milanovića sa istraživanjem profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ive Goldšajna, po kojem je u partizanskim jedinicama na području Hrvatske krajem 1941. godine bilo oko 77 odsto Srba i 21,5 odsto Hrvata.

Do septembra 1943. godine udeo Hrvata je porastao na 34 odsto, a tek nakon kapitulacije Italije počeo je masovniji priliv Hrvata u partizanske jedinice. Krajem rata pripadnici partizanskih jedinica na području Hrvatske, prema profesoru Goldšajnu, bili su 61 odsto Hrvati, 29 odsto Srbi a ostalo su bili pripadnici nacionalnih manjina.

Linta ističe kako je očekivao od hrvatskog premijera da u govoru jasno kaže da je maja 1944. godine u Topuskom na Kordunu održano Treće zasedanje ZAVNOH-a na kojem je, između ostalog, usvojena Deklaracija o osnovnim pravima građana Demokratske Hrvatske.

Navedenom deklaracijom Srbi u Hrvatskoj su zbog svoje brojnosti i ogromnog doprinosa antifašističkoj borbi postali konstituvan narod zajedno sa Hrvatima, što znači da su bili ravnopravni u svakom pogledu.

Nakon višestranačkih izbora Hrvatski sabor je krajem 1990. godine doneo Ustav kojim je Srbima ukinuta konstitutivnost i svedeni su na nacionalnu manjinu, podseća Linta.

On naglašava i da je očekivao od hrvatskog premijera da u svom govoru jasno osudi i činjenicu da su  tzv. Božićnim Ustavom Srbi bili potpuno obespravljeni, jer im nisu nisu bila garantovana čak ni manjinska prava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online