Ponedeljak 27.04.2015.
18:15
Tanjug

"Milanović nije rekao istinu o Hrvatima u partizanima"

M. Karović
Hrvati u ratu nisu branili Srbe: Miodrag Linta

Hrvatski premijer, međutim, nije rekao istinu kada je naveo da je hrvatski narod otišao u partizane da zaštiti Srbe, nad kojima je, prema njegovim rečima, sprovođen zulum, saopštio je Linta.

- Činjenice nedvosmisleno pokazuju da hrvatski narod u prvim godinama rata nije branio Srbe. Takođe, važno je naglasiti da nad Srbima nije sprovođen zulum, nego je počinjen genocid u skladu sa doktrinom ustaškog režima da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu iseliti - navodi Linta u saopštenju.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica naveo je i da želi da upozna premijera Milanovića sa istraživanjem profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ive Goldšajna, po kojem je u partizanskim jedinicama na području Hrvatske krajem 1941. godine bilo oko 77 odsto Srba i 21,5 odsto Hrvata.

Do septembra 1943. godine udeo Hrvata je porastao na 34 odsto, a tek nakon kapitulacije Italije počeo je masovniji priliv Hrvata u partizanske jedinice. Krajem rata pripadnici partizanskih jedinica na području Hrvatske, prema profesoru Goldšajnu, bili su 61 odsto Hrvati, 29 odsto Srbi a ostalo su bili pripadnici nacionalnih manjina.

Linta ističe kako je očekivao od hrvatskog premijera da u govoru jasno kaže da je maja 1944. godine u Topuskom na Kordunu održano Treće zasedanje ZAVNOH-a na kojem je, između ostalog, usvojena Deklaracija o osnovnim pravima građana Demokratske Hrvatske.

Navedenom deklaracijom Srbi u Hrvatskoj su zbog svoje brojnosti i ogromnog doprinosa antifašističkoj borbi postali konstituvan narod zajedno sa Hrvatima, što znači da su bili ravnopravni u svakom pogledu.

Nakon višestranačkih izbora Hrvatski sabor je krajem 1990. godine doneo Ustav kojim je Srbima ukinuta konstitutivnost i svedeni su na nacionalnu manjinu, podseća Linta.

On naglašava i da je očekivao od hrvatskog premijera da u svom govoru jasno osudi i činjenicu da su  tzv. Božićnim Ustavom Srbi bili potpuno obespravljeni, jer im nisu nisu bila garantovana čak ni manjinska prava.

2024 © - Vesti online