Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.04.2010.
16:10
Tanjug A

Dodik: Odnosi sa Srbijom nisu narušeni

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da odnosi sa Srbijom nisu narušeni iako RS ne podržava Istanbulsku dekalraciju, koju su u subotu potpisali predsednici Srbije Boris Tadić, Turske Abdulah Gul i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić.

Ne verujemo Turskoj i njenim namerama u BiH: Milorad Dodik
 

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da podržava stavove srpskog člana u Predsendištvu BiH Nebojše Radmanovića, koji je rekao da je Silajdžić privatno boravio u Istanbulu i da je njegov potpis nevažeći na Istanbulskoj deklaraciji.

Što se tiče odnosa s Srbijom, Dodik je rekao da i dalje ostaje u prisnim odnosima s Srbijom i "sa Srbijom smo i u vezi pitanja Kosova".


"Naš stav u vezi Kosova nećemo promeniti i nećemo dozvoliti da BiH prizna Kosovo sve dok Srbija ne reši to pitanje s relevantnim faktorima", rekao je Dodik.


On je kazao da je sve ovo preneo, u telefonskom razgovoru, predsedniku Srbije Borisu Tadiću i da je Silajdžić zloupotrebio svoju poziciju kao predsedavajući Predsedništva BiH i da to ništa ne znači, jer nije imao saglasnost druga dva člana u Predsednsistvu BiH.


"Rekao sam mu naše mišljenje o Turskoj i njenu ulogu u BiH, a to sam mu rekao i ranije", kazao je Dodik, navodeći da je Srbija kao garant dejtonskog sporazuma daleko važnije za BiH nego Turske.


"Obrazloženje predsednika Srbije je bilo da je on bio uveren da je Silajdžić legitmni predstavnik BiH", rekao je Dodik.

"Vidljivo je da Turska već duže vreme pokušava da bude pokrovitelj bošnjačkih interesa u BiH", rekao je Dodik, dodajući da "Turska igra ulogu navijača za interese Bošnjaka u BiH".


On je rekao da učešće bez stavova organa BiH nije legalno i da su Silajdžić i ministar inostranih poslova Sven Alakaj u Istanbulu radili mimo ustava i mimo uobičajne prakse rada u organima BiH.


Što se tiče bilateralnih odnosa Srbije i Turske, Dodik kaže da tu nema nikakvih primedbi i da se tu radi o odnosima suverenih zemalja.


"Međutim kada su u pitanju odnosi Srbije i Turske u vezi BiH, za nas je neprihvatljivo da se na ovaj način održavaju sastanci u kojima se narušava legitimtet institucija BiH, jer prethodno nije na njima bilo reči o tome", rekao je Dodik.


Komentarišući potpisanu deklaraciju, Dodik je rekao da je antidejtonska, jer se u njoj, između ostalog, govori samo o zaštiti teritorijalnog integriteta BiH, a ne i njene unutrašnje organizacije da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda.


"Nemoguće je odvojiti teritorijalni suverenitet i integrtitet BiH bez statusa i postojanja entiteta i prava suverenih naroda", rekao je Dodik.


On je rekao da teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali je, kako je rekao, sporan integritet i celovitost Srbije, jer je Turska priznala Kosovo i to se ne pominje u ovoj deklaraciji.


"Mi nemamo ništa protiv toga, jer Srbija može prihvatiti bilo koji međunarodni dokument, ali je vidljivo da u navodnoj deklaraciji se ne pominje teritorijalni integritet Srbije, ali pominje teritorijalni integritet BiH, koji nije sporan", rekao je Dodik, navodeći da nema ništa protiv regionalne stabilizacije i razvoja, niti protiv trilateralnih sastanaka Srbije, Turske i BiH.


"Ne verujemo Turskoj i njenim dobrim namerama u BiH", rekao je Dodik, ističući da ona isključivo favorizuje bošnajčke političke i nacionalne interese.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online