Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.12.2015.
23:38
informer.rs, blic.rs A

Kusta predviđa: Šta čeka Srbiju i svet, i koja je uloga Vladimira Putina...

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica za novogodišnji broj "Blica" predvideo je kao pravi vidovnjak sled događaja koji u 2016. godini očekuju svet, Srbiju, Republiku Srpsku, ali i Rusiju i Vladimira Vladimiroviča Putina!

Reuters/Đ.K.
Kamo sreće da se Putin pojavio ranije: Emir Kusturica

- Plašim se da svet može da ode u veliki rat, koji traje od 1945. godine ali je ograničenog dometa. Pokušaj stvaranja koalicije protiv Islamske države, koju u stvari ne žele da stvore, liči mi na koalicije koje su pravili protiv Hitlera. Svetska ekonomija uterala je Hitlera u bankrot, a on svet u rat - rekao je Kusturica.

O zapadnom svetu

- Sudbina Evrope u 2016. godini biće u rukama iste one sile koja briše identitet, a Zapad se neće pomiriti da sibirska nalazišta nafte nisu vlasništvo “Šela” i drugih njihovih kompanija. Turska će ostati opcija da zaustavi prodiranje Rusa u Evropu, a to podiranje je energetsko.

Kada je reč o Rusiji i Putinu, proslavljeni režiser kaže:

- Šta govoriti o čoveku koji je stao u zaštitu suverene države koja ga je pozvala u pomoć, i još na umu ima ideje kao što su pravda i istina, a to su Zapadu zanemarljive činjenice. Putin će do maja raščistiti stvari u Siriji i vratiti Sirijcima pravo da odluče da li će Asada ili nekog drugog. Jasno mu je da su u obaranju Suhoja Turci bili samo izvođači radova. Daj bože da se pojavio ranije, pa da smo s njim mogli da odlučujemo u vreme građanskog rata u Jugoslaviji, da li želimo demokratiju koju ne možemo da podnesemo ili politički sistem s kojim bismo mogli da se rvemo - ili imaš S-400 ili nemaš.

Kusturica je pisao i o Srbiji i njenom premijeru Aleksandru Vučiću, evo šta je rekao:

- Postoji nada da bi Srbija mogla da bude deo evropske zajednice, a da ne bude u NATO-u. Nažalost, lako se naviknemo na ono što nam ne odgovara, što reče jedan čovek, “naučili smo pod Titom, pa bi možda i pod NATO-om”. Ali NATO uzima u proseku 2,2 BDP i dobar je najviše sam sebi, a najmanje jednoj maloj zemlji. Protiv Evrope nemam ništa jer se osećam kao beli Evropljanin, ali glasam za vojno neutralnu Srbiju. Vučića, koji je do sada vodio izbalansiranu spoljnu politiku, čekaju veliki izazovi.

Kada je reč o Republici Srpskoj Emir Kusturica kaže:

- Milorad dodik i Srpska ostaće antiteza Bakiru Izetbegoviću i njegovom ocu koji je poznat po delu koje se zove Islamska deklaracija. Dodik će učvrstiti kontraudar protiv Izetbegovića kome smeta sekularna Bosna. Verovali smo pred raspad Jugoslavije da Sarajevo može da istrpi Antu Markovića, ali su izbori bili poražavajući za sve koji su verovali u građansku Bosnu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online