Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 13.04.2015.
07:45
M. Roknić - Vesti A

Hrvatska Srbe tera uranijumom

Prema planovima Zagreba, Banija, jedna od najsiromašnijih regija u Hrvatskoj, koja je u prošlom ratu doživela demografski slom, mogla bi uskoro dočekati "ekonomski procvat". Centralne vlasti ne misle da srpsko stanovništvo proterano u "Oluji", već da to iskoriste i oteraju ono malo najupornijih koji su uprkos svemu ostali u zavičaju.

en.wikipedia.org
Hrvatska deo otpada iz Krškog smešta u Dvor

Naime, Prostornim planom Hrvatske predviđeno je da se nuklearni otpad skladišti u opštini Dvor. Hrvatska mora preuzeti svoju polovinu otpada Uranijuma 235 iz nuklearke Krško, o čemu su se Zagreb i Ljubljana dogovorili pre petnaestak godina, pa su vlasti u Zagrebu kao idealnu lokaciju izabrali Baniju. Stanovnici Dvora, većinom srpske nacionalnosti, ne žele nuklearni otpad u blizini svojih kuća i polja, a stručnjaci i političari im poručuju da je to bezopasno za ljude i prirodu i da će dobiti milion evra svake godine u opštinski budžet.

Banijci se pitaju zašto se nuklearni otpad ne bi skladištio na zagrebačkom Sljemenu, koje je i veće brdo od njihove Trgovske gore, a i bliže je nuklearke Krško, što bi značajno smanjilo transportne troškove.

- To nam ne treba ko ni treće oko u glavi. Ne treba niko da živi ovde ako kod nas budu odlagali nuklearni otpad. Bolje da nas isele - pričaju žitelji Dvora.

Ali Hrvatska je odlučna da u podzemnom vojnom skladištu u Čerkezovcu, nekoliko kilometara od Dvora, skladišti sav radioaktivni otpad, ne samo onaj iz Krškog. Upravo je ta lokacija još 1999. godine odlukom Hrvatskog sabora određena za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada, ali je, zbog protivljenja ekoloških udruženja i opštine, sve odloženo i ovih dana ponovo aktuelizovano.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu bezbednost obavestio je opštinske vlasti u Dvoru da su odabrani kao jedna od četiri moguće lokacije za skladištenje.

Poziv na referendum

Novoosnovani Štab za sprečavanje odlaganja radioaktivnog otpada u Dvoru uputio je poziv opštinskom parlamentu da odbije skladištenje u tom kraju. Najavljeni su peticija i referendum kako bi skladištenje bilo sprečeno.
Predstavnici štaba svim udruženjima za zaštitu okoline i hrvatskoj javnosti uputili su poziv da se uključe u ovu aktivnost. Prvi čovek Štaba Vlado Ribić potvrdio je da na spornu lokaciju vojni konvoji učestalo dovoze nepoznat teret, pa se sumnja da se opasan otpad već skladišti kod Čerkezovca

Iz tog bi se moglo zaključiti da konačna odluka još nije doneta, ali u Dvoru su svesni da su oni u tom lancu najslabija karika i da je ostalo malo vremena do konačne odluke. Naime, Hrvatska je od EU dobila rok do 1. avgusta za donošenje Nacionalnog programa skladištenja otpada.

I zbog toga se uznemirenost stanovnika Banije oseća na svakom koraku. Gotovo je nepodeljeno mišljenje da bi takvo odlagalište zauvek promenilo sliku kraja u kojem žele da se bave ekološkom poljoprivredom i turizmom. Najavljuje se referendum i protesti, a načelnik opštine Nikola Arbutina obećava da će opštinske vlasti biti uz narod, pa tek onda misliti o subvencijama koje bi odlagalište donelo opštini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.04.2015. 09:22
Ako ne sme da se komentariše ova vest ukinite taj prostor za komentarisanje .
Ponedeljak 13.04.2015. 13:21
Ако неко мисли да су се крвати одрекли ус-таштва тај се грдно вара! Ти ће увек бити жељни српске крви! Једном ус-таша увек ус-таша!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online