Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
13:48
Srna A

"Hrvatska da prizna genocid u Jasenovcu“

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rade Ristović izjavio je da zločin počinjen u Jasenovcu i Donjoj Gradini ima kvalifikaciju genocida i da to mora da prizna i današnja država Hrvatska.


"To mora da prizna i današnja država Hrvatska, bar iz poštovanja prema stravično umorenim nevinim žrtvama i antifašistima", rekao je Ristović u četvrtak uveče na akademiji u Kozarskoj Dubici povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećom stratištu Donjoj Gradini.

U svojstvu izaslanika predsednika RS, Ristović je u obraćanju prisutnima, istakao da istina i pravda moraju biti recept kako da se i posle poslednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata pogleda u bolju budućnost.

"Istina, i samo istina, o stradanju Srba, Jevreja, Roma i antifašista mora biti naša težnja i obaveza bez obzira na decenije koje su prošle", istakao je Ristović.

On je podsetio da je Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o zločinu počinjenom u logoru Jasenovac utvrdila da je u njemu pogubljeno 700.000 nevinih ljudi, žena i dece.

"Žrtve su i oni koji su preživeli jer to stravično iskustvo do danas nose u svojim srcima i sećanjima bez obzira na to koliko je vremena prošlo", naglasio je Ristović.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz istakao je da su strahote zločina počinjenog u Jasenovcu sakrivane decenijama posle Drugog svetskog rata.

"Istina nije bila istina, već priča koja je nekome odgovarala. Dužnost svakoga je da kaže koliko je srpski narod propatio i učinio u borbi protiv fašizma", rekao je Jauz.

On je naglasio da svakog dana treba negovati uspomene na nevine žrtve logora Jasenovac, jer je to dužnost svih i podsetio da je namera Vlade Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica da uređenjem Spomen-područja Donja Gradina istina bude dostupna svima onima koji žele da je čuju.

"Zločin u Donjoj Gradini i Jasenovcu nosi ime genocida, a naša je dužnost da učinimo sve da se tako nešto nikada ne ponovi", rekao je Jauz.

On je naglasio da je za Jasenovac i Donju Gradinu tragično to što je nad nevinim žrtvama dva puta učinjen zločin – prvi put kada se zaista desio, a drugi put kada istina o Donjoj Gradini nije ispričana onako kako je trebalo da bude ispričana.

Na akademiji je prikazana poema "GradinaD", autora Sime Brdara, a koju je scenski uobličio pozorišni reditelj Aleksandar Pejaković.

Poema, koja sadržajno uz muzičko-scenski performans osuđuje genocidnu politiku Nezavisne države Hrvatske i podseća na nevine žrtve, prikazana je u pratnji Banjalučke filharmonije i hora "Sveti Platon banjalučki".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online