Petak 23.04.2010.
13:48
Srna

"Hrvatska da prizna genocid u Jasenovcu“


"To mora da prizna i današnja država Hrvatska, bar iz poštovanja prema stravično umorenim nevinim žrtvama i antifašistima", rekao je Ristović u četvrtak uveče na akademiji u Kozarskoj Dubici povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećom stratištu Donjoj Gradini.

U svojstvu izaslanika predsednika RS, Ristović je u obraćanju prisutnima, istakao da istina i pravda moraju biti recept kako da se i posle poslednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata pogleda u bolju budućnost.

"Istina, i samo istina, o stradanju Srba, Jevreja, Roma i antifašista mora biti naša težnja i obaveza bez obzira na decenije koje su prošle", istakao je Ristović.

On je podsetio da je Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o zločinu počinjenom u logoru Jasenovac utvrdila da je u njemu pogubljeno 700.000 nevinih ljudi, žena i dece.

"Žrtve su i oni koji su preživeli jer to stravično iskustvo do danas nose u svojim srcima i sećanjima bez obzira na to koliko je vremena prošlo", naglasio je Ristović.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz istakao je da su strahote zločina počinjenog u Jasenovcu sakrivane decenijama posle Drugog svetskog rata.

"Istina nije bila istina, već priča koja je nekome odgovarala. Dužnost svakoga je da kaže koliko je srpski narod propatio i učinio u borbi protiv fašizma", rekao je Jauz.

On je naglasio da svakog dana treba negovati uspomene na nevine žrtve logora Jasenovac, jer je to dužnost svih i podsetio da je namera Vlade Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica da uređenjem Spomen-područja Donja Gradina istina bude dostupna svima onima koji žele da je čuju.

"Zločin u Donjoj Gradini i Jasenovcu nosi ime genocida, a naša je dužnost da učinimo sve da se tako nešto nikada ne ponovi", rekao je Jauz.

On je naglasio da je za Jasenovac i Donju Gradinu tragično to što je nad nevinim žrtvama dva puta učinjen zločin – prvi put kada se zaista desio, a drugi put kada istina o Donjoj Gradini nije ispričana onako kako je trebalo da bude ispričana.

Na akademiji je prikazana poema "GradinaD", autora Sime Brdara, a koju je scenski uobličio pozorišni reditelj Aleksandar Pejaković.

Poema, koja sadržajno uz muzičko-scenski performans osuđuje genocidnu politiku Nezavisne države Hrvatske i podseća na nevine žrtve, prikazana je u pratnji Banjalučke filharmonije i hora "Sveti Platon banjalučki".

2024 © - Vesti online