Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 07.02.2015.
11:54
večernji.hr A

"Trebali smo se nagoditi sa Srbijom dok se još plašila naše tužbe"

Odlazeći predsednik Hrvatske Ivo Josipović, jedan od autora tužbe za genocid protiv Srbije, izjavio je da je od početka znao da su izgledi Hrvatske da dobije spor minimalni, gotovo nepostojeći.

Beta/Hina/L. S. D./DS
Hrvatska imala male šanse za uspeh tužbe: Ivo Josipović

Josipović je istakao da nije razočaran presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali da mu je žao što brojne žrtve nisu dobile satisfakciju.

- Sud nije merio krivicu za rat i stradanja. Utvrdio je da nije bilo genocida. Ali je konstatovao neke druge činjenice - rekao je Josipović za "Večernji list".

Prema njegovim rečima, Sud u Hagu utvrdio da su obe strane činile zločine, pri čemu "opis zločina sa srpske strane nosi negativnu političku konotaciju".

-Nije nevažno da nas je Sud podsetio da je i sa naše strane bilo zločina. Smatram da presuda može biti generator politike pomirenja, ali i politike koja je svesna da svaki zločin valja kazniti - rekao je Josipović.

O malim izgledima za uspeh tužbe, Josipović je kao predsednik Hrvatske upoznao sve premijere.

- Svi su toga bili svesni, ali želeli su da se postupak nastavi. Čak sam smatrao da bi, dok se Srbija zaista bojala te tužbe, bilo dobro razmisliti i o nagodbi. Ali, za tako šta nije bilo hrabrosti u državnim institucijama - naveo je odlazeći hrvatski predsednik.

Ističući da Međunarodni sud pravde ne sudi ni za agresiju, niti za ratne zločine, a još manje o krivici za rat ili o ratnoj reparaciji, Josipović je rekao da je apsolutno netačan stav nekih da je Sud izjednačio krivicu.

 -Dakle, u mnogo čemu tužba je utrla put istoričarima, ali i policiji i tužilaštvu da obave ono što je njihov zadatak. A, sve to nije samo dug prema istoriji, nego i prema svim žrtvama -zaključio je Josipović.

POVEZANE VESTI

Subota 07.02.2015. 12:09
Kada bi se Srbi vrabaca plašili nosili bi praćke . Inače Hrvati su svoje rekli sada je red da i Srbija kaže šta ima . Odmah i bez odlaganja u "skladu sa zakonom" proterati sve Hrvatske firme iz Srbije . NEDELJNO im slati inspekcije i kaznama puniti budžet nemilosrdno . Proterivanjem sprečavamo legalno iznošenje miliona evra dnevno u Hrvatsku kao prodaju Hrvatske robe u Srbiji . Prostor u kome su danas Hrvatske firme naplaćivati desetostruko skuplje jer je to u "sladu sa Evropskim putem Srbije". Ako to ne odgovara Hrvatima ponuditi taj prostor LIDLU ili bolo kome drugom po normalnoj ceni . Ako je DELEZ iz Belgije našao računicu da radi u Srbiji naći će i drugi kojima je interesantno tržište od 3 do 4 miliona potrošača dnevno . Posle takve reakcije Srbije mislim da bi nas Hravati malo više uvažavali . A i ne moraju ...
Subota 07.02.2015. 13:31
josipovicu jedi go mna bre idijote pokatoliceni, sta si t znao,ustvari znas samo jedno a to je da mrzis Srbe kao i svaki ust asic. Glupi avari!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online