Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.04.2010.
17:01
Srna A

Hag: Svedok veruje da će Karadžić da ga ubije

Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je u Haškom tribunalu saslušanjem trećeg svedoka optužbe, kome su kao zaštitne mere odobreni pseudonim i tehnička izmena glasa, jer se isti plaši da bi mogle da ga pogube pristalice bivšeg predsednika Republike Srpske (RS).

Iako njegove pristalice nisu nikada ubile nijednog haškog svedoka, ljudi ga se plaše: Radovan Karadžić
 

Svedok KZ064 dao je ranije iskaz na pet suđenja o masovnim ubistvima u Srebrenici, između ostalog u predmetu "Popović i ostali" i protiv bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Svedok je opisao kako je, praveći se mrtav, 14. jula 1995. preživeo masovna ubistva na livadi u Orahovcu.

Prema pisanoj izjavi koju je pročitao zastupnik optužbe Džulijan Nikols, svedok se nalazio u grupi zarobljenika kojoj je rečeno da će biti prevezeni u logor u Bijeljini, a odvezeni su do livade u Orahovcu.

"Ubistva su trajala satima. Uveče je stigao utovarivač, sa upaljenim farovima, svedok je slušao vojnike kako govore, i čuo je kako svog vođu zovu po imenu i on ga je prepoznao, jer su se dugo poznavali iz Orahovca. Svedok je uspeo da pobegne u šumu, u jednom času se okrenuo i video da je celo polje bilo prekriveno telima", navodi se u izjavi, čiju je tačnost svedok potvrdio uoči saslušanja.

Na pitanje tužioca zašto su muslimani otišli iz Srebrenice, svedok je odgovorio: "Morali smo da idemo, jer su nam pretili, pogotovo Radovan Karadžić, da će se osvetiti građanima Srebrenice. Čega smo se bojali, to nam se u putu i desilo".

Na Karadžićevo pitanje zbog čega je tražio zaštitne mere "kad je tako uspešan i omiljen svedok optužbe", KZ064 je odgovorio da se "plaši da bi ga pogubili Karadžićevi istomišljenici". Na pitanje da li zna nekog svedoka koga su njegove pristalice ubile, svedok je odgovorio da "ne zna", ali da se "boji za sebe".

Svedok je potvrdio da je njegova porodica pre njega otišla iz mesta u kojem su živeli, ali je odbacio sugestiju da se radilo "o planskoj evakuaciji koju je izvela Armija BiH, time što je evakuisala više od sedam hiljada civila, da bi se lakše borila".

POVEZANE VESTI

Sreda 21.04.2010. 17:07
Krije se taj zato sto ce davati lazne izjave protiv Gospodina Karadzica, a ne sto ce ga neko navodno ubiti.. Imaju Srbi pametnija posla, kao sto je braniti pravdu i istinu.. A ti sto ces lazno svedociti, nemoj zaboraviti da je to po zakonu zabranjeno, a zatvorske kazne mogu biti do 5 godina za lazne izjave tokom sudjenja, ako se prati zakon Holandije..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online