Sreda 21.04.2010.
17:01
Srna

Hag: Svedok veruje da će Karadžić da ga ubije

Iako njegove pristalice nisu nikada ubile nijednog haškog svedoka, ljudi ga se plaše: Radovan Karadžić
 

Svedok KZ064 dao je ranije iskaz na pet suđenja o masovnim ubistvima u Srebrenici, između ostalog u predmetu "Popović i ostali" i protiv bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Svedok je opisao kako je, praveći se mrtav, 14. jula 1995. preživeo masovna ubistva na livadi u Orahovcu.

Prema pisanoj izjavi koju je pročitao zastupnik optužbe Džulijan Nikols, svedok se nalazio u grupi zarobljenika kojoj je rečeno da će biti prevezeni u logor u Bijeljini, a odvezeni su do livade u Orahovcu.

"Ubistva su trajala satima. Uveče je stigao utovarivač, sa upaljenim farovima, svedok je slušao vojnike kako govore, i čuo je kako svog vođu zovu po imenu i on ga je prepoznao, jer su se dugo poznavali iz Orahovca. Svedok je uspeo da pobegne u šumu, u jednom času se okrenuo i video da je celo polje bilo prekriveno telima", navodi se u izjavi, čiju je tačnost svedok potvrdio uoči saslušanja.

Na pitanje tužioca zašto su muslimani otišli iz Srebrenice, svedok je odgovorio: "Morali smo da idemo, jer su nam pretili, pogotovo Radovan Karadžić, da će se osvetiti građanima Srebrenice. Čega smo se bojali, to nam se u putu i desilo".

Na Karadžićevo pitanje zbog čega je tražio zaštitne mere "kad je tako uspešan i omiljen svedok optužbe", KZ064 je odgovorio da se "plaši da bi ga pogubili Karadžićevi istomišljenici". Na pitanje da li zna nekog svedoka koga su njegove pristalice ubile, svedok je odgovorio da "ne zna", ali da se "boji za sebe".

Svedok je potvrdio da je njegova porodica pre njega otišla iz mesta u kojem su živeli, ali je odbacio sugestiju da se radilo "o planskoj evakuaciji koju je izvela Armija BiH, time što je evakuisala više od sedam hiljada civila, da bi se lakše borila".

2024 © - Vesti online