Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.02.2015.
10:10
Z. Mirković - Vesti A

Cela porodica u džihadistima

Petočlana porodica poreklom iz Bosne i Hercegovine, nastanjena u Austriji, nestala je i pretpostavlja se da je pobegla iz Austrije i priključila se Islamskoj državi!

Prema pisanju bečkog "Kurira", nema ni traga ni glasa od Enesa Skalića (35), njegove supruge Mihaele Subašić (36) i njihovih ćerki Sare, Enise i Ajle starih dve, devet i 11 godina!

Reuters
Porodično se priključili Islamskoj državi (Foto: Ilustracija)

Za njima je, prema pisanju bečkog dnevnika, potragu pokrenuo i Interpol, a pretpostavlja se da su u Siriji i da su se priključili Islamskoj državi. Enes je rođen u austrijskom gradu Bregencu, a u Gracu, kao i u opštinama Sigmundštand i Vetmanšteten radio je kao zanatlija, stolar. Njegova supruga Mihaela je zbog Enesa prešla u islam, u brak sa Enesom je dovela jednu ćerku, a nestanak petočlane porodice policiji je još 19. decembra prošle godine prijavila Mihaelina sestra.

- Enes je radio kao stolar, ali nije bio uspešan, pa je zbog toga pre dve godine zatvorio svoju firmu u Gracu, dok mu je firma u Vetmanštetenu bila u stanju mirovanja - piše bečki dnevnik.

Inače, Enes Skalić nije nepoznat austrijskim vlastima, koje smatraju da pripada krugu takozvanih zapadnobalkanskih boraca. To su islamisti koji su okupljeni oko Mirsada Omerovića, tačnije Ebu Tejme i Bosanca Bilala Bosnića, koji su optuženi da su regrutovali borce za Islamsku državu.

Bečki "Kurir" ukazuje da je najkasnije od 2013. godine obaveštajnim službama postalo jasno da preko Balkana veliki broj džihadista iz srednje Evrope putuje u Siriju.

- Pre svega, u Bosni i dalje postoje ispostave džihadista koji su se borili za vreme rata na Balkanu na muslimanskoj strani. Oni su zaposeli više sela, gde su uspostavaili eksteritorijalne regione, u kojima se regrutovani borci iz Italije, Austrije i Hrvatske obučavaju pred odlazak u Siriju. U novembru je Mirsad Omerović uhapšen u Austriji, neposredno pre planiranog odlaska u Siriju - dodaje bečki "Kurir".

Ubrzo posle hapšenja Omerovića nestao je Enes Skalić sa svojom porodicom, zbog čega austrijske vlasti sumnjaju da se priključio Islamskoj državi.

Što se tiče odvođenja porodice, austrijske vlasti ukazuju da postoje indicije da džihadisti sa sobom vode porodicu zbog veće finansijske podrške, prenosi bečki "Kurir".

Devojčica htela da nosi maramu

Meštani Vestmanštetena, kao i gradonačelnik Helmut Krigl, sećaju se petočlane porodice.
- Devetogodišnja ćerka je u školskom dnevniku napisala da želi da ide u Meku i konačno nosi maramu - ispričao je gradonačelnik Krigl, a mediji ističu da je porodica očigledno planirala da napusti Austriju, budući da su još prošle jeseni dali oglas za prodaju svoje kuće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online