Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.01.2015.
07:45
Ž. Marković - Vesti A

Venac iz Sarajeva i za srpske žrtve!

Krvavog Božića 1993. godine, kada je u Kravici kod Bratunca brutalno ubijeno 49 Srba, i ove godine su se uglavnom setili potomci žrtava, preživeli, te pokoji predstavnik državnih institucija u Republici Srpskoj.

Svima koji dolaze na ovaj skup više je dosadilo ponavljati kako su zločin svi zaboravili i kako se pravosudni organi BiH sramotno odnose prema masakru nad Srbima.

Ponovo na obeležavanje srpskog stradanja nije došao niko od predstavnika međunarodne zajednice. I o tome je bespredmetno pričati, a s tim se slaže i Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

Srna
U Kravici je ubijeno 49 i ranjeno 80 srpskih civila
 

- To neće učiniti ni ubuduće jer stranci negiraju zločine počinjene nad Srbima, a prisustvom parastosu priznali bi ove zločin - kazao je Mitrović.

Ipak, ove godine je stigao jedan venac iz Sarajeva i on je privukao dosta pažnje. Počast žrtvama u Kravici odali su predstavnici Udruženja za društvena istraživanja i komunikaciju iz Sarajeva. Reč je o nevladinoj organizaciji osnovanoj pre nešto više od godinu dana u Sarajevu, a, kako navode, cilj im je da pomognu postjugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasleđe masovnog kršenja ljudskih prava kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. Osnivač ove organizacije je Edvin Kanka Čudić koji je bio prisutan na parastosu u Kravici.

- Svima je poznato da se ovde dogodio zločin i da postoje srpske civilne žrtve kao i one u Sarajevu, kojima niko od predstavnika civilnog društva i vlasti BiH nikada nije odao počast. Zbog toga u ime odgovornih građana BiH odajemo poštu i ukazujemo na nepravdu koju civilno društvo, vlast BiH međunarodna zajednica i pravosuđe BiH nanose ovim žrtvama i njihovim porodicama. To konačno treba prekinuti - rekao je Čudić.

On je ranije bio aktivista organizacije Žene u crnom poznate po stalnim protestima u Beogradu i drugim gradovima, a u vezi sa, uglavnom, zločinima koje su počinili Srbi. Udruženje za društvena istraživanja i komunikaciju i danas sprovodi zajedničke aktivnosti sa organizacijom Žene u crnom.

Zločin bez kazne

Muslimanske snage iz Srebrenice, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, ubile 49 i ranile 80 srpskih civila i vojnika. Sedam osoba je nestalo, od kojih pet nije nađeno ni posle 22 godine. Toga dana selo je opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbegavši sigurnu smrt. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dete. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

POVEZANE VESTI

Petak 09.01.2015. 16:00
Kakve žrtve-pa to su zločinci Sbi.tako nas uče preko televizije naše srpske.Oprosti mi dragi bože za ovo-nek im je pokoj duši i da više ni jedna srpska glava ne padne od krvničkog noža.Pomozi bože.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online