Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 08.01.2015.
06:47
D. Lj. Joksić - Vesti A

Makedonci zabranili "srpske" običaje

Deljenjem badnjaka i paljenjem koledarskih vatri ispred zgrada u naseljima i kvartovima, na gradskim i seoskim trgovima, vernici u Makedoniji su obeležili Badnje veče, a potom i Božić. Iako se radi o vekovima staroj tradiciji i običajima, Strumička eparhija kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve ponovo je zabranila deljenje badnjaka i paljenje koledarskih vatri.

Beta/AP/B. G.
Koledarska vatra ipak zapaljena u Skoplju

Za njih je to običaj srpskog naroda i crkve, pa su zato apelovali da se dani pre Hristovog rađanja praznuju molitvama i posnom hranom na trpezama, a ne sa pesmom, muzikom i roštiljanjem.

- Vladika Strumičke eparhije Naum je poslao cirkularno pismo svim crkvama i vernicima da se pridržavaju kanona MPC i da ne pale badnjake. Umesto igranja oko vatri, pevanja, sviranja, pijenja alkohola i drugih nepravoslavnih navika, vladika Naum traži da se vernici odviknu toga i vrate pravoj istini, kaže sveštenik Strumičke eparhije, otac Dimitar Krcev.

Strumička eparhija apeluje da se Hristovo rođenje slavi sa pričestima u crkvama, a ne igrom i pesmom oko zapaljenih vatri, gde se deli i masna hrana.

Apel vladike Nauma vernici Strumičke eparhije nisu poslušali. Oni su se kao i do sada pridržavali vekovnih običaja i tradicije pa su za Badnje veče palili, kako ih u Makedoniji nazivaju koledarske vatre.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.01.2015. 09:14
Hehe redakcijo, i vi ste dosta zaebani :))) od nista pravite nesto. Treba ds znate, da Strumicom vlada Zoran Vanev ( komunista u opoziciji) koji uvek ide kontra svima. Njemu smetaju Srbi ( citaj, srpska partija u Mak) posto je u koaliciji sa vkadajucom partijom.A i sami na kraju pisete, da strumicani nisu nikog poslusali,nego produzili sa tradicijom paljenjem vatre :) Znavi vas naslov nema blage veze sa stvarnoscu. Umesto da sirite omrazu, zasto niste napravili neku reportazu na licu mesta, tamo gde zive Srbi? Eto sledeci put ja mogu da vam napravim jednu reportazu, ako vama prestavlja veliki trosak. Ajde da ostavimo Kumanovo, dovoljno je da idem u Rosoman, Negotono, Vakandovo i da vidite kakvi su obicaju tamo, srbi makedonci uz toplu rakiju ispred vatre, i koje pesme se pevaju. Ili na primer napisati o obicajima, u Srbiji i Makedoniji nisu isti, nego slicni. Na primer vatru se pali svugde, svaka ulica, komsije skupljaju se i pale vatru, piju jedu pevaju, to ne lepo posto tako komsije ne ostaju samo na ono "dobar dan".Kod nas na primer pogaca ( cesnica, gde se stavlja novcic) pravi za badnje vece, ovde u Srbiji to je za rucak na bozic. Pozdrav, i ne pricajte o mravi kada o slonu ima mnogo toga da se prica.
Četvrtak 08.01.2015. 13:04
Нису сви Македонци као што су им на власти, у цркви итд. Исто је скоро и код нас и осталим земљама Балкана! Треба бити хладне главе, јер је ђавољих слуга на сваком кораку! Покушавају опет да нас заваде, да створе злу крв! То им стоји у плану!
Četvrtak 08.01.2015. 13:25
to je nezahvalna p...scad,ja ne mogu da ih smislim
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online