Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.01.2015.
21:17
B. Simonović - Vesti A

Dao život za Kolašin

Organizacija boraca i antifašista Kolašina, odnosno poštovalaca Narodnooslobodilačke borbe 1941-1945. godine i revolucionarnih tradicija na kojima je počivala ta borba, pokrenula je inicijativu da se u gradu - mučeniku na Tari, koji je tokom Drugog svetskog rata čak 18 puta prelazio iz ruku branilaca i oslobodilaca u ruke okupatora i njihovih sluga i podanika, podigne dostojan spomenik artiljerijskom kapetanu Mariju Rivi, prvom italijanskom oficiru koji je u jesen 1943. godine okrenuo oružje protiv fašista i stao pod zastavu Narodnooslobodilačke vojske a nedugo potom i herojski pao u odbrani Kolašina.

Herojski pao u borbi protiv fašista: Kapetan Mario Riva

Prihvatio ponudu generala

Partizani su, kao što je poznato, posle strašne Pete neprijateljske ofanzive konsolidovali svoje redove i u pobedonosnom jurišu iz Bosne i Hercegovine grunuli u Crnu Goru.

Četvrta proleterska brigada je dobila zadatak da oslobodi Kolašin i ona je taj zadatak uspešno obavila. Nije joj pošlo za rukom jedino da osvoji utvrđene položare Trećeg artiljerijskog bataljona italijanske divizije Venecija, koji je, pod komandom kapetana Marija Rive, u rovovima i bunkerima na Bašanjem brdu iznad Kolašina uspešno odolevao svim naletima partizana i nije hajao za opsadu u kojoj se našao.

Kako u zapisima i sećanjima na te krvave borbe pišu Ljubo Anđelić, Batrić Jovanović, Ljubo Vučković i mnogi drugi, kapetan Riva - imao je tada 43 godine - sa kojim su činjeni kontakti u nadi da će on položiti oružje i predati se - nije hteo ni da čuje.

Tek kada je 27. septembra 1943. godine na pregovore došao lično tadašnji komandant Četvrte proleterske, kasnije general, Ljubo Vučković, i kada je on dao garancije ovom iskusnom oficiru i patrioti, rodom iz Koma kod Milana, pristao je da obustavi vatru, ali ne i da položi oružje.

Sa zadovoljstvom je prihvatio ponudu da stane pod barjak Narodnooslobodilačke vojske i da se do poslednje kapi krvi bori protiv Nemaca i fašista, ali ne i protiv svojih sunarodnika.

Film i život

Poznato je, naravno, čak i mlađim generacijama, da je primer italijanskog kapetana Rive iskoristio i u svoje filmsko remek-ostvarenje "Bitka na Neretvi" pretočio režiser Veljko Bulajić.
Kapetana Rivu je u tom ratnom filmskom spektaklu, jednom od najvećih i najpoznatijih do sada snimljenih u svetu, maestralno odigrao glumac Franko Nero, ali je stvarnost drugačija - on nije pao na Neretvi početkom 1943. godine već na Tari više od pola godine kasnije.

Podvig se ne sme zaboraviti: Gojko Vlahović
 

Naravno, Vučković je prihvatio njegove uslove, a on je ipak o svom naumu i odluci prethodno obavestio komandu puka u Mateševu i komandu matične divizije Venecija u Beranama.

Tek potom je okrenuo cevi svojih topova i minobacača prema Lijevoj Rijeci odakle je nadirala jaka nemačka oklopna, motorizovana jedinica u nameri da povrati Kolašin, ali i da u Beranama razoruža svoje dojučerašnje saveznike, pokolebanu italijansku diviziju Venecija.

Da li mu je živa sestra?

Inicijativa kolašinskih boraca je stara već nekoliko godina, ali sve do sada nije iz nekih razloga došla na dnevni red:
- Pre nekoliko godina kad su počeli prvi razgovori na ovu temu, zvali su me iz naše ambasade u Italiji i kazali da se sestra Marija Rive interesocala za našu inicijativu. Ne znam da li je ona još živa, ali ako jeste i ako bi došla na otkrivanje spomenika, koji će, u to nema sumnje, biti uskoro podignut, ona bi, naravno, dobila počasno mesto na toj svečanosti - kaže Gojko Vlahović.

Danima su potom borci Četvrte proleterske, uz sadejstvo i moćnu podršku neustrašivih boraca kapetana Rive, branili položaje na putu duž reke Tare od Mateševa prema Pajkovom viru, Raškovom guvnu, Uvaču i Hanu Garančića, odnosno na okolnim kosama prema Kolašinu. Za svaki pedalj, za svaku čuku, za svaki most ili plitak gaz, ginulo se bez uzmaka.

Branio most na Tari

Najkrvaviji dan u tim borbama bio je 17. oktobar 1943. godine kada su kapetan Riva i njegovi saborci prsima krenuli da odbrane drveni most na Tari na Pajkovom viru i onemoguće prolaz nemačke motorizovane jedinice. Njegovi artiljerci su u toj neravnoj borbi uništili dva nemačka tenka, oštetili i onesposobili i treći, a onda je počela da pogađa i nemačka laka artiljerija i na borbenom položaju je, pored kapetana Rive palo i još 15 njegovih saboraca...

- U tim višednevnim borbama za odbranu Kolašina, u jesen 1943. godine, glavni teret su podneli borci Četvrte proleterske brigade, a posebno italijanska jedinica kapetana Rive - kaže Gojko Vlahović, sadašnji čelnik kolašinske boračke organizacije.

- Suprotno naredbama komande iz svoje matične jedinice, Riva je donero tešku oficirsku, ali časnu ljudsku, humanu i patriotsku odluku, koja i danas izaziva divljenje i poštovanje i stao na branik slobode Kolašina. Stao i tu za večnost ostao sa još 15 svojih drugova. To je ono što Kolašin nikada ne sme i ne može zaboraviti, što mora vječno pamtiti i poštovati - tu njegovu časnu ljudski, vojničku i oficirsku odluku da se žrtvuje za slobodu - kaže Gojko Vlahović.

Vlahović, naravno, i ne sumnja da će nadležni državni organi dati saglasnost i podržati inicijativu kolašinske boračke organizacije da se trajno otme od zaborava podvig i žrtva kapetana Marija Rive di Paskvalia, odnosno da će uskoro na trgu, u parku heroja u Kolašinu zablistati i njegova spomen-bista.
 

Pekov telegram saučešća

Povodom junačke smrti kapetana Marija Rive i njegovih saboraca, štab 2. udarnog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, odnosno komandant, tada general major Peko Dapčević, uputio je borcima i oficirima italijanske divizije Venecija telegram u kojem pored ostalog stoji:
"Izjavljujem vam naše saučešće povodom smrti na bojnom polju, u borbi protiv nemačkih zavojevača, patriote, kapetana Rive. Mi pozivamo sve italijanske vojnike i oficire da slijede svetli primer kapetana Rive, koji nije žalio ni svoj život za čast i slobodu svoje domovine. Primer njegovog patriotizma, hrabrosti i odanosti, treba da nadahne ne samo njegove vojnike, već sve italijanske vojnike i oficire divizije Venecija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online