Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.04.2010.
18:34
Vestionline A

Sve žešći sukob Josipovića i Kosorove

Hrvatski predsednik Ivo Josipović oštro je reagovao na napade iz vrha vladajuće Hrvatske demokratske zajednice zbog toga što je u parlamentu BiH izrazio žaljenje zbog žrtava u građanskom ratu na prostorima bivše SFRJ.

Nek' me opozove ili neka da ostavku: Ivo Josipović

On je rekao da ako premijerka Jadranka Kosor misli da je svojim govorom u BiH parlamentu prekršio Ustav, treba da zatraži njegov opoziv.

Josipović je naglasio i da Kosorova treba da onda podnese ostavku ako se pokaže da nije prekršio Ustav.

"Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu sa propisima sprovede proceduru preispitivanja odgovornosti predsednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekšio Ustav - onda tražim da premijerka podnese ostavku", kazao je predsjednik Ivo Josipović u intervjuu portalu Seebiz.

Josipović je naveo da možda ne čudi HDZ-ova reakcija na njegov govor.

"Kad već sami nisu mogli i znali da učine isto, iskoristili bi ono što sam učinio da okrenu politiku i pre svega Hrvatima u BiH otvore perspektivu da konačno postanu pravi jednakopravni subjekt u političkom zivotu BiH, da prestanu da ih tretiraju kao prigodnu glasačku mašineriju i vrate im dostojanstvo", ocenio je hrvatski predsednik.

On je dodao da bi bilo mudro da je Vlada Hrvatske bila ta koja je pokrenula  pomirenje.

"Mogla je i premijerka da ode u Ahmiće i Krizančevo selo, ali nije. Mogao je to učiniti i g. Vladimir Šeks, ili neki od bivših premijera koji su uvređeno dotrčali u Banske dvore da se zgražaju nad rečima pomirenja. Ali, nisu. Zašto oni nisu to učinili u društvu katoličkog i muslimanskog verskog vođe? Naprosto, nisu za to imali hrabrosti i snage. Pa zato izmišljaju kako kršim Ustav, ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivicu... A stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da pogreške, pa i zlo, nisu samo kod drugih. A to ne znači ni izjednačiti krivicu za rat, ni umanjiti značaj Domovinskog rata", poručio je Josipović.

Hrvatski predsednik je kazao i da ne bi nikako menjao glavnu poruku svog govora.

"Zanimljivo je, odnosno licemerno, da su na dan mog govora u parlamentu BiH, Hebrang i Šeks sedeli na promociji knjige Žarka Domljana, koji, je, kako piše 'Večernji list', izjavio da je Tuđman zbog Šuška prihvatio podelu BiH", napomenuo je Josipović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online