Subota 17.04.2010.
18:34
Vestionline

Sve žešći sukob Josipovića i Kosorove

Nek' me opozove ili neka da ostavku: Ivo Josipović

On je rekao da ako premijerka Jadranka Kosor misli da je svojim govorom u BiH parlamentu prekršio Ustav, treba da zatraži njegov opoziv.

Josipović je naglasio i da Kosorova treba da onda podnese ostavku ako se pokaže da nije prekršio Ustav.

"Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu sa propisima sprovede proceduru preispitivanja odgovornosti predsednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekšio Ustav - onda tražim da premijerka podnese ostavku", kazao je predsjednik Ivo Josipović u intervjuu portalu Seebiz.

Josipović je naveo da možda ne čudi HDZ-ova reakcija na njegov govor.

"Kad već sami nisu mogli i znali da učine isto, iskoristili bi ono što sam učinio da okrenu politiku i pre svega Hrvatima u BiH otvore perspektivu da konačno postanu pravi jednakopravni subjekt u političkom zivotu BiH, da prestanu da ih tretiraju kao prigodnu glasačku mašineriju i vrate im dostojanstvo", ocenio je hrvatski predsednik.

On je dodao da bi bilo mudro da je Vlada Hrvatske bila ta koja je pokrenula  pomirenje.

"Mogla je i premijerka da ode u Ahmiće i Krizančevo selo, ali nije. Mogao je to učiniti i g. Vladimir Šeks, ili neki od bivših premijera koji su uvređeno dotrčali u Banske dvore da se zgražaju nad rečima pomirenja. Ali, nisu. Zašto oni nisu to učinili u društvu katoličkog i muslimanskog verskog vođe? Naprosto, nisu za to imali hrabrosti i snage. Pa zato izmišljaju kako kršim Ustav, ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivicu... A stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da pogreške, pa i zlo, nisu samo kod drugih. A to ne znači ni izjednačiti krivicu za rat, ni umanjiti značaj Domovinskog rata", poručio je Josipović.

Hrvatski predsednik je kazao i da ne bi nikako menjao glavnu poruku svog govora.

"Zanimljivo je, odnosno licemerno, da su na dan mog govora u parlamentu BiH, Hebrang i Šeks sedeli na promociji knjige Žarka Domljana, koji, je, kako piše 'Večernji list', izjavio da je Tuđman zbog Šuška prihvatio podelu BiH", napomenuo je Josipović.

2024 © - Vesti online