Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.04.2010.
12:45
S. P. - Vesti A

Kapetana Dragana optužuju za saradnju sa DB

Australijska policija veruje da se Dragan Vasiljković ipak krije negde u ovoj zemlji i da je nije napustio. Ovo saopštava dnevnik "Australijen" koji podseća da Kapetan Dragan već više od dve nedelje izmiče policiji.

Kapetan Dragan
 

Istovremeno, ovaj list se poziva na dokumente predočene Haškom tribunalu, u kojima se navodno dokazuje da postoji lanac komandovanja koji Kapetana povezuju sa tajnom policijom Miloševićevog ministarstva unutrašnjih poslova. Prema tim navodima, tvrdi se dalje, tajna policija je u Krajini organizovala "kampove za obuku paravojnih jedinica koje su kasnije počinile ratne zločine".
 

Navodi iz Haga kojima se koristi "Australijen" odnose se na dokumente optužbe protiv "najjačeg čoveka Miloševićevog režima" Jovice Stanišića, koji je bio na čelu državne bezbednosti, kao i Franka - Frenkija Simatovića, komandanta "tajnih srpskih specijalnih jedinica".
 

Advokati aktivni učesnici

Saopštava se da su advokati "Nationwide News", izdavača "Australijena", ove nedelje uložili predstavku na žalbu Dragana Vasiljkovića po presudi Vrhovnog suda Novog Južnog Velsa u kojoj je zaključeno da su istinite tvrdnje ovog lista da je on komandovao trupama u masakru u Hrvatskoj i torturi zatvorenika.

Dermot Grum, tužilac na procesu Simatoviću, prenosi australijski dnevnik, tvrdio je da su "ljudi trenirani u kampovima koje su osnivali Simatović i Vasiljković i drugi, kasnije počinili zverstva".
 

Novine su iz spiska dokaza optužbi protiv Stanišića odnosno Simatovića izvukle zaključak da je Vasiljković bio "deo snažne klike pri Miloševićevom ministarstvu unutrašnjih poslova".
 

"Dragan Vasiljković primao je naređenja od Jovice Stanišića. On je korišten kao paravan za prikrivanje uloge srpske službe Državne bezbednosti", navodi se dalje iz sudskih dokumenata.
 

S tim u vezi, dodaje se i pismo od 8. novembra 1991. godine u kome Vasiljković navodno govori o svojim "obavezama prema službi Državne bezbednosti Republike Srbije" i kaže da su njegove aktivnosti bile "u punoj saglasnosti sa navedenom službom".
 

Postoji, prema "Australijenu", i izveštaj obaveštajne službe od 28. avgusta 1991. godine, koji je pisao jedan njen zvaničnik. Izveštaj nosi zaglavlje: "Neke informacije o Danijelu Snedenu, australijskom državljaninu, alijas Kapetanu Draganu." U njemu se Simatović navodi kao Vasiljkovićeva "bliska" veza sa "više organa MUP-a Srbije angažovanih na istoj misiji".

Nije odobravao nedisciplinu

"Australijen" priznaje da je isti tužilac pred Haškim sudom izneo da Vasiljković nije odobravao nedisciplinu svojih paravojnih jedinica.
- U korist Kapetana Dragana ide da je njegov prevashodni stav o takvom ponašanju nešto što treba da bude ispravljeno - kazao je haški tužilac Dermot Grum.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online