Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 12.11.2014.
15:48
Beta A

Svedok okrivio Muslimane za sukobe u Rogatici

Svedok odbrane Slavko Veselinović okrivio je danas, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, Muslimane i njihovu Stranku demokratske akcije za izbijanje rata u Rogatici, s proleća 1992.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović prikazao je u sudnici delove filma koje je Veselinović, po sopstvenim rečima, snimio po povratku u grad
 

General Mladić (72), tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, optužen je, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida.

Veselinović, koji je bio član rogatičkog kriznog štaba Srpske demokratke stranke, tvrdio je da su se od 1991. muslimanske snage naoružavale, a da su u maju 1992. napale srpska sela u okolini Rogatice i sam grad, ubijajući i proterujući civile. Posle toga su, po svedoku, izbili sukobi koji su potrajali dok Vojska Republike Srpske nije "oslobodila" grad.

"Rat se nije vodio s nepoznatim neprijateljem koji je došao sa strane. Rat se vodio s dojučerašnjim komšijama i prijateljima", kazao je svedok.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović prikazao je u sudnici delove filma koje je Veselinović, po sopstvenim rečima, snimio po povratku u grad. Na snimku su se videle opljačkane prodavnice, srušena džamija, zapaljene kuće, za koje je svedok sugerisao da su delo Muslimana. Videla su se i dva mitraljeska gnezda, za koje je svedok tvrdio da su pripadale muslimanskim snagama.

Veselinović, koji je, potom, bio šef komisije za pomoć srpskim izbeglicama, izjavio je da su Rogaticu "zbog puškaranja" napustili "i Srbi i Muslimani". U napuštene muslimanske kuće, svedokova komisija je, po njegovim rečima,"organizovano i kontrolisano" naseljavala izbegle Srbe.

Svedok je rekao i da je, u martu 1992, napustio krizni štab zato što se protivio nameri komandanta lokalne Teritorijalne odbrane Rajka Kušića da uđe u sukob sa Muslimanima.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, Veselinović je potvrdio da je Kušić nameravao da napadne lokalnu policijsku stanicu, što on nije odobravao, želeći da nastavi pregovore s muslimanskom stranom.

Pošto mu je zastupnik optužbe predočio uputstvo vrha SDS da se radi na podeli teritorija, Veselinović je rekao da su pregovori o podeli opštine Rogatica vođeni kako bi se sprečili sukobi i da je to rađeno "bez uputstava" s vrha SDS.

Veselinović je potvrdio da je znao da su i Muslimani i Srbi bili smešteni u lokalnu srednju školu "zbog opasnosti u gradu", a neki i pritvoreni u objektima lokalnog rasadnika. Negirao je, međutim, da je znao za zlodela nad Muslimanima koja su, po optužnici, na tim lokacijama počinili pripadnici Kušićevih snaga.

"Ništa nisam želeo da znam, ni da se mešam u aktivnosti vojske. Zato nisam bio ni u srednjoj školi, ni u rasadniku, gde je bila vojska", objasnio je svedok, potvrđujući da je to bila posledica njegovog neslaganja s Kušićem.

Na sugestiju tužioca da je on znao za "teške zločine, uključujući i seksualno nasilje, i ubistva" koje su pripadnici Kušićevih snaga počinili u srednjoj školi i rasadniku i da je stoga, izbegavao ta mesta, Veselinović je odgovorio: "Nije istina, rekao sam vam šta je razlog".

POVEZANE VESTI

Sreda 12.11.2014. 15:48
ISTINA SE MOZE PRIKRIVATI ALI PROMENITI NIKAD ZIVEO NAM GENERALE MLADICU !!!
Sreda 12.11.2014. 16:00
Lavine ignorisane istine.
Četvrtak 13.11.2014. 01:09
Rajko Kusic bivsi policajac a kasnije privatnik autoprevoznik je bio komadant lokalnog bataljona Starina Novak sa Pala koji nije slusao Generala Mladica nego je bio pod izravnom komandom SDS i Radovana Karadjica. Smatrali su ga nekom lokalnom SDS vojskom. Komadanti tog bataljona su uvjek bili lokalni SDS politicari sa skromnim vojnim znanjem. U Vrijeme sukoba na relaciji Karadjic Mladic ovaj Paljanski bataljon je imao zadatak da zastiti Karadjica i vrh SDS u slucaju intervencije vojske koja je bila 100% naklonjena Generalu Mladicu. Svako povezivanje Rajka Kusica sa Generalom Ratkom Mladicem je zlonamjerno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online