Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.10.2014.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

Banjaluka spremna da dočeka dijasporu

Sve je spremno za 19. evropsku smotru srpskog folklora koja će predstojećeg vikenda biti održana u Banjaluci. Ostalo je još samo da se obave tehničke stvari na postavljanju bine i razglasa u dvorani Borik gde će manifestacija biti održana, a dolazak učesnika očekuje se sutra.

Opet će biti dobro druženje: Učesnici prošlogodišnje Smotre u Nišu
 

Prema poslednjim informacijama, na Smotri će učestvovati 34 udruženja Srba iz 11 zemalja, a predviđeno je da se u Banjaluci okupi oko 1.700 učesnika. Prema rečima predstavnika organizatora Zvezdana Đurića, sa pratnjom, broj učesnika premašiće 2.000, što je sasvim korektan broj, s obzirom na to da je manifestacija bila planirana za početak juna, ali je zbog majskih poplava odložena.

Žiri

Žiri koji će ocenjivati nastupe svih učesnika, prema rečima Zvezdana Đurića, osim njega, činiće Dragica Panić-Kašanski, Mirjana Menković, Dejan Trifunović i Gordana Roganović. Đurić predviđa da žiri neće imati nimalo lak posao, jer su se udruženja, koja su se prijavila, dobro pripremila za ovu manifestaciju.

Svi učesnici biće smešteni u više banjalučkih hotela kojima su svi kapaciteti ovih dana popunjeni. Udruženja su sama regulisala pitanje smeštaja i, prema Đurićevim rečima, sve je prošlo u najboljem redu.


- Hoteli su priznali avansne uplate iz juna i maksimalno su nam izašli u susret - kaže on.


Prve aktivnosti počeće već danas oko 20 časova, kada će biti izvršene tonske probe u dvorani Borik. Za subotu u 10 časova zakazano je svečano otvaranje, a zvanični početak programa predviđen je za 15 časova. Očekuje se prisustvo premijerke Srpske Željke Cvijanović, a nije isključeno da na manifestaciju dođe i predsednik Srpske Milorad Dodik. Organizatori su zahvalni kabinetu predsednika, Vladi Srpske i Gradu Banjaluka na nesebičnoj pomoći i pokroviteljstvu.

Peva Saša Matić

U nedelju će na zatvaranju Smotre nastupiti Saša Matić. On će održati koncert posle dodele nagrada.

- Prva polovina nastupa zakazana je za subotu po podne i uveče, a druga za nedelju ujutro. U nedelju će biti održana i finalna nadmetanja, a planiramo da kompletnu manifestaciju završimo do 19 časova kako bi svi učesnici na vreme mogli da se vrate, s obzirom na to da je ponedeljak redovan radni dan - kaže Đurić.


Medijski pokrovitelj manifestacije su "Vesti" i Radio televizija Republike Srpske.


- U nedelju u popodnevnim časovima očekujemo da se dogodi i proglašenje najboljih. Očekuje se dobar prikaz kulture srpstva, visok umetnički nivo, dobri kostimi, scenski nastup i sve ono što našu kulturu čini tako bogatom - zaključuje Zvezdan Đurić.


Inače, ovaj događaj u gradu na Vrbasu pobuđuje poprilično veliku pažnju njegovih stanovnika, ali, nažalost, sve je ovde u drugom planu zbog izbora koji će biti održani upravo u nedelju. I pored svega, u dvorani Borik očekuje se izuzetno dobra poseta. Banjalučanin Dragan Ristović kaže da će se sigurno, bar na neko vreme, pojaviti u dvorani.


- Ovo je važan događaj za srpski narod, našu tradiciju i kulturu i izuzetno mi je drago što će se dogoditi baš u našem gradu. Verujem da ćemo biti dobri domaćini dijaspori - kaže Dragan.

POVEZANE VESTI

Petak 10.10.2014. 14:27
Јел ће Саша Матић прво свратити до Међугорја да поново отпева нешто усташама пре доласка у Бањалуку !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online