Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.09.2014.
03:29
Dušan Joksić A

Vino koje je pio Aleksandar Veliki

U Demir Kapiji, malenom gradu na jugoistoku Makedonije, postoji prvi muzej vina na Balkanu, peti u Evropi i jedanaesti u svetu. Njegov idejni tvorac i kustos je Zvonimir Budimirović, kolekcionar i zaljubljenik u starine, koji je zahvaljujući pomoći opštine Demir Kapija i italijanske vlade uspeo da ostvari jedan od svojih snova.

Zvonimir Budimirović u svom muzeju

U Muzeju vina, otvorenom krajem 2010. godine u centru Demir Kapije, nalazi se 360 eksponata mahom iz privatne zbirke kolekcionara Zvonimira Budimirovića.

Izloženi su sudovi od keramike, bakra, srebra i stakla iz kojih se točilo i pilo vino, kao i brojne alatke iz raznih perioda za ceđenje grožđa i pravljenje vina. Budimirović kaže da se radi o predmetima koje su sakupljale tri generacije iz njegove porodice.

Posebno mesto u Muzeju ima flaša od providnog stakla napravljena u Italiji za potrebe kraljevske vinarije u Demir Kapiji. Na flaši je utisnut kraljev grb porodice Karađorđević i iz nje je točeno vino od 1933. godine. Pažnju u Muzeju privlače i bokali iz vremena Aleksandra Makedonskog. Veruje se da su nakon svake bitke vojnici Aleksandra upravo iz tih bokala u znak pobede pili vino.

Sarajevska baklja

Zvonimir Budimirović poseduje i jednu od tri rezervne baklje sa Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu. Čuvale su se ako se upaljena olimpijska vatra negde na putu ugasi. Baklja koju ima Budmirović nije bila upaljena. Čep na vrhu baklje još uvek stoji, a da je smesa u njoj bila upaljena, metalna struktura od koje je baklja napravljena, zbog visoke temperature brzo bi propala. Ovakva kakva je sada, nova i neupotrebljena, baklja može trajati beskonačno.

Budimirović je poreklom iz Srbije, iz Negotinske krajine, regiona poznatog po vinovoj lozi. Ljubav ga je dovela u Demir Kapiju, koju je odmah zavoleo pošto ga je zbog brojnih zasada vinove loze neodoljivo podsećala na rodni kraj. Tu se oženio i oformio porodicu, a tu je ostvario i svoj san da prikaže vinsku kulturu Evrope.


- Ispod muzeja ćemo napraviti centar za degustaciju vina u antičkom dekoru. Pošto imamo dobro sačuvanu recepturu, želimo da oživimo i turistima ponudimo vino koje je pio Aleksandar Makedonski, zvano akrata - iznosi svoje planove Budimirović.


Prema njegovim istraživanjima, koja je pretočio u knjigu "Istorija vina", makedonsko vino je jedno od najkvalitetnijih na svetu. Prvo je gruzijsko, drugo korzikansko, a treće makedonsko. On objašnjava da vino u sebi sadrži više od 1.160 elemenata i kada flašu vina držite u ruci, imate jednu malu galaksiju u kojoj su svi elementi povezani. Prilikom transporta, taj mikrokosmos je u haosu. Zato treba da odstoji 24 sata, a neki kažu i 30 dana kako bi svi elementi postigli pređašnju harmoniju.


Vino je pre 6.000 godina krenulo iz Gruzije, pa duž crnomorske obale došlo do severne Grčke.


- Priča se da je i apostol Pavle u svojoj trećoj misiji od Soluna do Moravije zastao i zadržao se u Demir Kapiji, gde je izvršio prva pokrštenja u reci Došnici. Pokrštavali su se siromasi i zato je vino moralo da bude jeftinije da bi i oni mogli da ga kupe. Zanimljivo je da se hrišćanstvo širilo tamo gde su postojali vinogradi. Tikveška visoravan je u tom periodu bila veoma atraktivna, pa nije slučajno što je apostol Pavle upravo tu zastao na svom putu do Moravije. Zato smo u Demir Kapiji i otvorili Muzej vina jer ima istorijsku genezu s lozarstvom u ovom kraju - kaže Budimirović

POVEZANE VESTI

Sreda 17.09.2014. 19:13
Ma nasli su oni i gde je A. Veliki kada je bio mali kakio, odlucujuci dokaz da su Makedonci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online