Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Petak 07.02.2014.
01:32
D. Lj. Joksić - Vesti A

Na grobu Aleksandra Velikog

Tragajući za potomcima antičkih Makedonaca u Uzbekistanu, Marina Dojčinovska, novinarka iz Skoplja, uspela je da u zabačenom i jedva pristupačnom pustinjsko-stepskom delu te centralnoazijske države pronađe grob Aleksandra Makedonskog?!

Amintaj na plavom kamenu
 

Bivši direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Makedonije Pasko Kuzman godinama se hvalio da je baš on na tragu mesta gde je sahranjen veliki vojskovođa, a hrvatski istražitelj Domagoj Nikolić je u decembru prošle godine pobudio ogroman interes javnosti smelom tvrdnjom da se grob Aleksandra Makedonskog nalazi na lokalitetu Bila Zora kod makedonskog grada Sveti Nikola. Do tog zaključka je došao na bazi satelitskog snimka brdašca na kome se nalazi geoglif, drevni antički znak, za koji Nikolić veruje da označava kraljevsku grobnicu.

OTKRIĆE U ZABITI
Za mestom na kome je sahranjen veliki vojskovođa decenijama su tragali brojni arheolozi, istoričari i istraživači. Niko od njih nije imao sreće da pronađe večni dom Aleksandra Makedonskog. Sada je to, ako je verovati rečima meštana zabačenog uzbekistanskog sela Iskender Zulkarnaj, pošlo za rukom Marini Dojčinovskoj, koja je pažnju na sebe skrenula pre tri godine TV reportažom o "braći po krvi" današnjih Makedonaca, Hunzima i Kalašima iz podnožja Himalaja na severoistoku Pakistana, koji veruju da su direktni potomci vojnika Aleksandra Makedonskog.


Nekoliko godina kasnije, sa Dojčinovskom je uspeo da stupi u kontakt pilot iz Beograda Branko Jovanovski. Pošto je i sam Makedonac, osetio je potrebu da joj kaže da je na jednom od svojih brojnih letova čuo da u Uzbekistanu, u nekom zabačenom selu, žive potomci Makedonaca.


Novinarki istraživačkog duha više ništa nije trebalo govoriti. Spakovala je stvari i sa snimateljem Ilijom Jovanovskim krenula na dalek put. U prvom pokušaju sreća ih nije pratila. Sa aerodroma u Taškentu su morali da se vrate nazad u Makedoniju jer nisu imali sve potrebne papire. To je nije obeshrabrilo, pa je nekoliko meseci kasnije, 5. maja prošle godine, sa snimateljem i novinarkom Emilijom Gelevom ponovo odletela u Uzbekistan. Ovoga puta je imala sreće. Posle nekoliko dana traganja pronašla je zabačeno "makedonsko selo", a ubrzo i grob Aleksandra Makedonskog.


- Tražili smo selo koje se zove Iskender Zulkarnaj. Mesta u koje smo se uputili nema na geografskim kartama, a za njega je malo ko čuo i u samom Uzbekistanu. Do njega ne saobraćaju ni autobusi. Ipak, uspeli smo da nagovorimo jednog taksistu sa starim moskvičem da nas preveze jedan deo puta, a dalje smo išli peške. Ime Iskender Zulkarnaj, koji bi se mogao prevesti kao Aleksandar duhovni vođa (Iskender - Aleksandar, a Zulkarnaj - simbol duhovnosti i uskrsnuća sa ovnovskim rogovima).

Plavičasta svetlost

Nurata znači svetlost, a prema predanju, čudna plavičasta svetlost se pojavila na tom mestu u trenutku kada je tu boravio Aleksandar sa svojim vojnicima. Takva svetlost se pojavila i 2005. godine, a to može da se vidi i na fotografijama koje u Nurati prodaju kao suvenir. Zanimljivo je da u Nurati postoji jedinstven sistem podzemnih kanala koji počinju od svetih voda. Nurata se i danas vodom snabdeva preko tih podzemnih kanala, svojevrsnog vodovoda, izgrađenog pre 2.300 godina, još u doba Aleksandra Makedonskog.

Prema islamu, Aleksandar je bio jedan od glavnih proroka Alaha. Mnogi istraživači smatraju da je u Kuranu pomenut Aleksandar Makedonski pod opisnim imenom Zulkarnaj. U bukvalnom prevodu to znači "onaj sa dva roga". Nemački istoričar Ulrih Vilken piše da ovakvo određivanje Aleksandra potiče iz starog egipatskog predanja u kome je Aleksandar predstavljen kao sin Amona s dva mala roga. Neki islamski teolozi Zulkarnaj prevode i kao "onaj koji je živeo u dve generacije", što je tesno povezano sa predanjima o trenutku njegovog rađanja vezanim za spajanje dve planete ili zvezde na nebu - objašnjava Dojčinovska.

PRAZNE RUKE
- U selu sa stotinak žitelja dočekali su ih raširenih ruku i sa puno ljubavi, ne verujući da pred sobom vide Makedonce iz njihove praotadžbine. Prišao im je čovek koji se predstavio kao Amintaj, a Aminta je bio kralj Makedonije s početka 4. veka pre nove ere. To je bio gromada od čoveka, sa svetlim tenom i plavim očima. Zamolio ih je da pođu sa njim do njegove kuće bar na pet minuta da ih vidi njegova žena koja mu nije verovala da vuče korene od Makedonaca, i da Makedonija kao država uopšte negde i postoji. Kasnije su im Amintaj i njegov bratić Ismail bili vodiči kroz selo. Nekoliko sati kasnije, kada smo se bolje upoznali, rešili su da nam otkriju tajnu čuvanu 23 veka. Pozvali su nas do obližnje veoma čudne kamene grobnice da se zajedno pomolimo za Makedoniju. Otvorili su vrata zaključana katancem na jednoj niskoj građevini bez ikakvih znakova na zidovima. Ugledali smo dva groba. Jedan je bio veći, dugačak pet-šest metara. "Čiji je ovo grob nad kojim se molite", upitala sam zbunjeno. "Ovo je grob Aleksandra III Makedonskog." Ni na kraj pameti mi nije bilo da ćemo tragajući za potomcima Makedonaca u Uzbekistanu naići na grob Aleksandra Makedonskog. Meštani su ubeđeni da su tu iz vremena Aleksandra ostavljeni da skrivaju, čuvaju i očuvaju njegov grob. Oni sebe tretiraju kao čuvare grobnice Aleksandra Makedonskog. U tim trenucima nisam znala šta da mislim. Sve mi se ispomešalo, i istorija, geografija, arheologija i metafizika - kaže Marina Dojčinovska.


Grob je napravljen neugledno. Izgledao je kao obična gomila zemlje preko koje je bačeno platno. Kada su uklonili malo zemlje, ugledali su deo mermerne ploče, a iz groba Aleksandra virile su dve metalne šipke koje se izdižu četiri-pet metara iznad krova. Na njihovom kraju nalazile su se šake.


- To su ruke Aleksandra - reče Amintaj. Setili smo se nekoliko zapisa u kojima se tvrdi da je Aleksandar tražio da bude sahranjen s rukama napolju. Prema legendi, Aleksandar, koji je vladao istokom i zapadom, tražio je da svi vide da on odlazi na onaj svet praznih ruku. Zato kažu, u grobnici Aleksandra nećete naći ništa vredno, ni zlata, ni srebra, ni dragog kamenja. Pomislila sam da je tragačima hteo da poruči da u grobu nema nikakvog blaga, da ga ne prekopavaju i ne narušavaju njegov mir.

Sveta riba

Nedaleko od sela nalazi se gradić Nurata, administrativni i kulturni centar regiona u oblasti Navoj. Grad je nastao tek sa dolaskom Aleksandra Makedonskog u 4. veku pre naše ere. U njemu se Aleksandar oženio baktrijskom plemkinjom i lepoticom Roksanom. Tu se nalaze izvori svete vode poznati kao Češma. One su dom svete ribe, koju zovu marinka, a niko je nikada nije lovio, niti jeo, jer postoji verovanje da ti od nje za jedan dan pobeli koža, a drugi dan nećeš dočekati živ. Legenda kaže da je ovde pao meteorit, a odmah potom su se pojavili izvori svete vode čija je temperatura konstantno 19 stepeni Celzijusovih.

Vodiči i meštani sela Iskender Zulkarnaj su ispričali novinarki da su svojevremeno trojica ruskih arheologa kopala grob Aleksandra, ali osim ljudskih kostiju u njemu nisu našli ništa vredno, pa su ga zatrpali i otišli. Seljani im nisu rekli da je tu, kako veruju, sahranjen Aleksandar Makedonski, a u manjem grobu do njegovog, njegova majka Olimpija.


Odmah iza grobnice nalazi se pećina u kojoj meštani pale kandila, mole se caru i bogu Aleksandru. Za njih je to mesto i crkva i džamija.


Sa druge strane grobnice, sakriven iz jednog megalitskog bloka, nalazi se kamen različit od svih ostalih. Zovu ga plavi kamen. Izgleda kao stena, ali u rukama se mrvi kao pesak.


- Legenda kaže da je plavi kamen na molbu Aleksandra upućenu Bogu pao sa neba da bi spasao njegovu obolelu vojsku. Aleksandar je naredio da im se u vodu stavi po malo praha od tog kamena. Posle tri dana svi su bili izlečeni. Predanje kaže da je plavi kamen sa neba pao kao vatrena lopta, što navodi na pomisao da se radi o meteoru. Kada sam se vratila u Skoplje, uzorak plavog kamena sam odnela u Geološki zavod, a analize su pokazale da je vulkanski kamen i da ima veoma visoku alkalnost radi čega su Aleksandrovi vojnici ozdravili ako su imali stomačnih problema - kaže Dojčinovska.


Ona podseća da je plavi kamen najtraženiji kamen od početka ljudske civilizacije. Smatra se simbolom carstva i počasti, bogova i moći, duhovnosti i vizionarstva, kao univerzalni simbol mudrosti i istine, a veruje se da ima isceliteljske moći. Žitelji "makedonskog" sela u Uzbekistanu veruju da kada plavi kamen iščezne, i svet će prestati da postoji. Njihova želja je da između grobnice vojskovođe i plavog kamena podignu spomenik Aleksandru Makedonskom, da bi se znalo da je ovo mesto sveto.

POVEZANE VESTI

Petak 07.02.2014. 01:43
Prezimenski sufiks 'ski' je poznat u celom antickom svetu po tome sto su ga imali bas Makedonci. Tako su Zilinovski i Majakovski ocigledno direktni potomci Aleksandra Makedonskog. A Marini treba pomoci i pokazati je na Visegradsku 26, tu se nalazi Laza Lazarevic, klinika koja bi joj itekako prekratila put, jer nekako se cini da je otisla predaleko. Ne zamerite ako gresim.
Petak 07.02.2014. 07:03
Lesandar Karanovic , Lesandar Srbljanin ! ajde sad svi "makedonci" u Uzbekistan kod tatka na grob i ne morate ni da se vracate ostanite tamo sa bracom muslimanima ! jednom ste promenili naciju pa vam nece biti problem ni veru da promenite! a sto se tice Lesandra , professor Kljosov naj poznatiji i priznatiji geneticar sa univerziteta Harvard je stavio tacku na sva svojatanja i sporenja ...srbski gen (dnk) je autohton i star je 12 000 godina (najstariji na evropskom kontinentu)...molim lepo nauka je cudo! 1+1=2 ja zivim u Americi i ovde od skora mozes da platis 120 dolara i jednostavno ti analiziraju DNK i daju ti rezultate tvojih predaka muskog roda u praistoriju! platio sam i uradio
Petak 07.02.2014. 08:15
да... занимљиво је то како се у тим вештачким нацијама увек нађе неко ко је спреман и вражју матер да оде, по "потврду" идентитета нације, државе или нешто слично... код "великих" нација, као што је нпр. српска, свећом да тражиш такве ентузијасте, миленијум је мало... штавише - "велике" нације, попут српске, ће галантно да поклоне оно што су неки стварно велики Срби крвљу платили... још ће да убеђују сами себе да они пре њих нису имали појма, и да је све узалуд... Зато и имамо 4 "нације" и 4 "језика" (за сада) која ће за неких 50-100 година бити "потврда" да срби и српска култура НИКАД постојали нису...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online