Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Subota 06.09.2014.
18:37
Beta A

Osijek: Prva gej parada prošla mirno (uz jako obezbeđenje)

Oko 300 građana učestvovalo je u prvoj Paradi ponosa u Osijeku koja je protekla mirno i uz jake mere bezbednosti.

Osijek je treći hrvatski grad u kojem je održana povorka. Prva je održana u Zagrebu 2001, a deset godina kasnije i u Splitu.

Tokom prolaska povorke centar grada je bio gotovo prazan (Foto: Ilustracija)
 

Hrvatska radiotelevizija prenela je da je tokom prolaska povorke centar grada bio gotovo prazan i da su se Osječani uglavnom držali po strani.

Povorka je krenula nešto posle podneva s osječkog Trga Ante Starčevića, gde su se njeni učesnici i vratili pošto su prošli centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone nalazio se veliki transparent s natpisom "Osijek - LGBTQ - Nepokoreni grad". Učesnici su nosili i transparente na kojima je pisalo "Inati se Slavonijo", "Homofobija u svoja četiri zida" i "Tražimo osnovna ljudska prava".

Skup je organizovalo udruženje LiberOs, a u povorci je bio i ministar privrede Ivan Vrdoljak, koji je iz Osijeka, kao i gosti iz susednih država, među njima i iz Srbije.

Uoči prve osječke parade, u Zagrebu je sklopljen prvi gej brak u Hrvatskoj, odnosno životno partnerstvo. Sklopila su ga dvojica muškaraca koji su od hrvatske Vlade na poklon dobili po kravatu.

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da je zahteve za životno partnerstvo podnelo još 17 istopolnih parova i to deset u Zagrebu, po tri u Dalmaciji i na području Istre i Rijeke, kao i jedan par u severozapadnoj Hrvatskoj.

Sabor Hrvatske doneo je sredinom jula Zakon o životnom partnerstvu koji istopolnim parovima omogućava sklapanje životnog partnerstva i druga prava koja uživaju i heteroseksualne zajednice, osim mogućnost usvajanje dece.

U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se u Ustav unese definicija braka kao zajednica muškarca i žene.

Referendum je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orjentisanih političkih stranaka. Oni su na taj način želeli unapred da onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica. Prethodno je vladajuća koalicija levog centra najavila donošenje zakona o partnerstvu, što je Socijaldemokratska partija obećala u predizbornoj kampanji.

POVEZANE VESTI

Subota 06.09.2014. 18:45
"Inati se Slavonijo " --inati , inati , eto turci su vam porucili heheheh
Subota 06.09.2014. 19:00
стипе и хрвоје,надам се да ће вам се родити,ОБАМА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online