Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.08.2014.
14:26
Srna A

"Bahato ponašanje u hrvatskom konzulatu prema prognanim Srbima"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta uputio je otvoreno pismo šefu hrvatske diplomatije Vesni Pusić, s upozorenjem da službenici hrvatskih konzulata u Beogradu i Subotici i dalje kontinuirano vrše pritisak na Srbe prognane iz Hrvatske da ponište hrvatsku ličnu kartu i odjave prebivalište iz Hrvatske.

Službenici hrvatskih konzulata u Beogradu i Subotici i dalje kontinuirano vrše pritisak na proganne Srbe prognane da ponište hrvatsku ličnu kartu i odjave prebivalište: Linta
 

Linta navodi da se ti službenici u proteklih godinu dana prema prognanim Srbima iz Hrvatske, koji imaju državljanstvo Srbije i srpsku ličnu kartu ili izbegličku kartu, ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dve lične karte.

"Prema našim podacima u prethodnih 12 meseci više od 30.000 prognanih Srba bilo je prinuđeno da trpi bahato i nezakonito ponašanje službenika u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici", naveo je Linta u saopštenju, podsećajući Pusićevu da mu još nije odgovorila na prethodni dopis. Podsetio je da rok do kada prognani Srbi moraju da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina ističe 29. decembra.

"Želim da verujem da izostanak Vašeg odgovora ne znači kupovinu vremena i prećutno odobravanje bahatog i nezakonitog ponašanja službenika u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici prema prognanim Srbima", naveo je Linta u pismu u kojem podseća Pusićevu i na uputstva koja joj je poslao hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, u kojima su precizno navedeni razlozi na osnovu kojih prognani Srbi mogu prijaviti privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina i tako, osim srpske lične karte ili izbegličke karte, zadržati i hrvatsku ličnu kartu.

Linta podseća da je prognanim Srbima potreba hrvatska lična karta radi rešavanja brojnih problema u Hrvatskoj, kao i zbog činjenice da ako nemaju hrvatsku ličnu kartu njihove kuće i stanovi biće tretirani kao luksuz na koji će morati da plaćaju veliki porez.

Linta je zapitao zašto Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, koje predvodi Pusićeva, nije te upute prosledilo hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici i kao poslednji primer bahatog ponašanja hrvatskih službenika u konzulatima navodi slučaj bračnog para Nevenka i Ružice Olujić, koji su proterani iz sela Bilišani, opština Obrovac, 1995. godine. On je dodao da je službenica hrvatskog konzulata u Beogradu rekla Ružici, koja je težak bolesnik i dijabetičar, da ne može prijaviti privremeni odlazak na pet godina već da mora trajno odjaviti hrvatsko prebivalište i poništiti hrvatsku ličnu kartu, jer živi u Srbiji.

"Zatim je cinično rekla Ružici Olujić da bi ipak mogla da prijavi privremeni odlazak na pet godina i zadrži hrvatsku ličnu kartu samo pod uslovom da je šlogirana i nepokretna, što znači da trenutno nije dovoljno bolesna da bi joj vredila potvrda o lečenju. Na kraju je dodatno uznemirila bračni par Olujić, govoreći neistinu da će izgubiti kuću koju imaju u selu Bilišane, opština Obrovac, ako u njoj ne budu stalno živeli", dodao je Linta.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.08.2014. 14:51
То је тако јер су системи њихове и наше полиције повезани па су они дошли до података ко има двојно држављанство.Наша багра политичка традиционалним непријатељима Срба омогућила је оно што су могли Хрвати само сањати.Проклети да сте српски издајници!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online